Bylinkový ocet recept
I když jsou bylinkové octy neobvyklé, jistě naleznou své uplatnění. Můžete je použít k ochucení zeleninových salátů či k přípravě domácí majonézy a dresinků. Na výrobu octu se hodí skoro všechny čerstvé bylinky, záleží pouze na vaší kreativitě. Bylinkový ocet u nás není příliš běžnou záležitostí, protože se nevyskytuje ve velkých, komerčně propagovaných obchodech. Většinou si jej připravují hospodyňky doma – a právě proto se tento výrobek příliš nešíří. Dnes vám jej ale představíme.
Ingredience receptu
- 1 jablečný ocet
- bylinky podle chuti např.
- bazalka
- tymián
- meduňka
- kopr
- pažitka
- oregano
- estragon
- celerová či petrželová nať
- llibeček
- majoránka
- rozmarýn
- hřebíček
- bobkový list
- šalvěj
- nové koření
Způsob přípravy
Nakrájejte bylinky na menší kousky, aby se z nich uvolnily silice (pozor bylinky nesmí být nakrájené na příliš malé kousky). Bylinky nasypte do nádoby a zalijte jablečným octem.
Bylinky nechte louhovat minimálně jeden měsíc v uzavřené nádobě v temnu a chladu. Každý týden ji protřepejte, aby nedocházelo k tvoření usazenin. Po vylouhování stačí pouze vzniklou tekutinu přecedit přes plátno do nové čisté sklenice. Je vhodné do ní ještě vložit snítku čerstvé bylinky pro zvýšení celkového aroma. Takto vytvořený ocet vám vydrží i několik měsíců.