Buřtguláš recept
Guláše jsou v české kuchyni velmi populární a kdo chce trochu ušetřit, může hovězí maso nahradit například buřty. Je to o něco levnější, ale stále velmi chutná varianta populárního pokrmu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g buřtů (nebo měkkého salámu)
- 4 papriky (červené i bílé)
- 80 g slaniny
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 rajčata
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička rajského protlaku
- 1 lžička sladké mleté papriky
- sůl
- pepř
- voda nebo vývar
Způsob přípravy
Papriky omyjeme, osušíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenčí nudličky. Cibule oloupeme a nasekáme nadrobno. Rajčata u “bubáka” nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Kdo si chce ulehčit námahu, může místo čerstvých rajčat použít drcená rajčata v plechovce.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, kterou vyškvaříme. Jakmile začne být křupavá, přidáme nakrájené cibule, prolisovaný česnek a chvíli je společně restujeme.
Do směsi poté přimícháme rajský protlak, nakrájené papriky i rajčata. Přisypeme mletou papriku, dochutíme solí, pepřem, pánev zakryjeme poklicí a směs zvolna dusíme na mírnějším plameni.
Po pár minutách přidáme do pánve na kolečka nakrájené buřty a přilijeme vývar nebo vodu. Množství tekutiny přidáváme opatrně, aby omáčka nebyla ve finále příliš řídká. Směs opět dusíme do měkka a pokud bude třeba, dochutíme solí. Kdo by chtěl mít pokrm ještě o něco vydatnější, může ke konci přidat ještě bílé fazole z plechovky a směs krátce prohřát.
Buřtguláš podáváme s vařenými bramborami nebo chlebem.