Brusinkové čatní recept
Anglicky se omáčce, která zvýrazní chuť pokrmů, přezdívá chutney. V češtině jí říkáme čatní a recepty na toto dochucovadlo mohou mít sladkou, ale i nasládlou notu. Čatní je výtečné z cibule, ale také z lesních plodů jako jsou brusinky. Čatní z brusinek skvěle doplní svíčkovou, ale i další masové nebo zeleninové pokrmy. Když omáčku po uvaření ještě navíc zavaříte, vydrží v lednici klidně i měsíc.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 gramů krupicového cukru
- 1 pomeranč
- 3 hřebíčky
- 3 kuličky černého pepře
- 1 badyán
- 1 špetka mletého muškátového květu
- 1 lžička mleté skořice
- 250 gramů červené cibule
- 500 gramů sušených brusinek
- 100 gramů červeného vína
- 100 gramů červeného vinného octa
Způsob přípravy
Pomeranč umyjeme, osušíme, kůru nakrájíma na tenoučké plátky, pak ovoce rozkrojíme a vymačkáme šťávu.
Do mixéru nasypeme cukr, přidáme badyán, kůru z pomeranče, kuličky pepře, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a rozmixujeme je.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Do hrnce nasypeme rozemleté koření s cukrem, cibuli, přidáme brusinky, víno, ocet a šťávu z pomeranče. Hrnec zakryjeme, směs přivedeme k varu, pak teplotu stáhneme a ingredience budeme vařit přibližně 20 minut, dokud čatní nezhoustne.
Omáčku plníme do sterilních uzavíratelných sklenic a skladujeme na suchém, tmavém a chladném místě.