Brusinkové čatní recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření30 minPočet porcí6 porcí

Anglicky se omáčce, která zvýrazní chuť pokrmů, přezdívá chutney. V češtině jí říkáme čatní a recepty na toto dochucovadlo mohou mít sladkou, ale i nasládlou notu. Čatní je výtečné z cibule, ale také z lesních plodů jako jsou brusinky. Čatní z brusinek skvěle doplní svíčkovou, ale i další masové nebo zeleninové pokrmy. Když omáčku po uvaření ještě navíc zavaříte, vydrží v lednici klidně i měsíc.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 250 gramů krupicového cukru
  • 1 pomeranč
  • 3 hřebíčky
  • 3 kuličky černého pepře
  • 1 badyán
  • 1 špetka mletého muškátového květu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 250 gramů červené cibule
  • 500 gramů sušených brusinek
  • 100 gramů červeného vína
  • 100 gramů červeného vinného octa


Způsob přípravy

Pomeranč umyjeme, osušíme, kůru nakrájíma na tenoučké plátky, pak ovoce rozkrojíme a vymačkáme šťávu.

Do mixéru nasypeme cukr, přidáme badyán, kůru z pomeranče, kuličky pepře, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a rozmixujeme je.

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.

Do hrnce nasypeme rozemleté koření s cukrem, cibuli, přidáme brusinky, víno, ocet a šťávu z pomeranče. Hrnec zakryjeme, směs přivedeme k varu, pak teplotu stáhneme a ingredience budeme vařit přibližně 20 minut, dokud čatní nezhoustne.

Omáčku plníme do sterilních uzavíratelných sklenic a skladujeme na suchém, tmavém a chladném místě.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Brusinkové čatní recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Brusinkové čatní.
Nebo hledejte podobné podle části názvu brusinkové čatní .
Hledat podobné recepty na internetu jako Brusinkové čatní


×