Broskvový kompot recept
Jsou sladké, šťavnaté, voňavé... Broskve mají sezónu v létě a kromě marmelád z nich můžeme připravit i výtečné kompoty. Domácí kompot lze podávat jako doplněk k masovým pokrmům, využít ho lze i do sladkých jídel nebo k přípravě moučníků a dezertů. Když kompot uložíte do pěkné sklenice, kterou ještě dozdobíte, můžete jím podarovat i své blízké a přátele. Broskvový kompot potěší každého, kdo fandí tomuto skvělému ovoci. K jeho výrobě používejte ovoce zralé, ale ne příliš měkké.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 kg zralých broskví
- 450 - 500 g krupicového cukru
- 1 l vody
Způsob přípravy
Vodu nalijeme do hrnce, přidáme cukr, který necháme ve vodě rozpustit. Směs krátce převaříme.
Broskve umyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme a zbavíme pecky.
Ovoce skládáme do sklenic řeznou plochou dolů. Když je sklenice téměř plná, zalijeme broskve teplým cukrovím nálevem až téměř k okraji.
Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme 20 minut při teplotě 85°C.