Brokolicová polévka s parmezánem recept
Brokolicová polévka s parmezánem je zdravá a velmi chutná polévka. Zasytí vás a zahřeje nejen v chladných sychravých dnech.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g brokolice rozebrané na růžičky
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1/4 šálku olivového oleje.
- 3/4 šálku strouhaného parmezánu
- 2 stroužky česneku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 1 citron
- opečený chléb
Způsob přípravy
Brokolicová polévka s parmezánem je zdravá a velmi chutná polévka. Zasytí vás a zahřeje nejen v chladných sychravých dnech. Podáváme ji horkou, třeba s opečeným chlebem, nebo chlebovými krutony. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, vložíme do ní brokolici tak, aby byla ponořená a vaříme 5 minut. Pak brokolici z hrnce vyndáme a místo ní do horké vody dáme olivový olej a utřený česnek. Povaříme asi tak dvě minuty a vrátíme zpět brokolici. Ochutíme solí a pepřem a dobře promícháme.
Přiklopíme pokličkou a vše vaříme za občasného promíchání asi 1 hodinu, až se brokolice rozpadá. Po této době do polévky přidáme kuřecí vývar a zprudka povaříme asi 5 minut. Nyní polovinu brokolice rozšleháme v mixéru na hladké pyré, které pak vrátíme zpět do hrnce. Nakonec do horké polévky vmícháme parmezán a podle chuti citronovou šťávu. Hotovou polévku ještě dochutíme podle potřeby solí a pepřem.