Brambory zapečené se slaninou recept
Brambory zapečené se slaninou, zjemněné zakysanou slaninou a pikantně okořeněné, to je skvělé jídlo z jednoho pekáče. Raději jich upečte víc.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 6 větších brambor
- 200 ml zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička soli
- 1 lžička kari koření
- 150 g anglické slaniny
- 100 g strouhaného sýra
- 1 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
- olivový olej
Způsob přípravy
Důkladně omyté brambory uvaříme ve slupce do měkka, ale pozor, tak, aby se nerozpadly. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
V misce rozšleháme zakysanou slaninu s utřeným česnekem, kari kořením, paprikou a solí. Uvařené brambory rozkrojíme podélně na poloviny. Naskládáme je vedle sebe, slupkou dolů, do pekáče vymazaného olejem. V řezu brambory potřeme olivovým olejem.
Na brambory rozetřeme smetanovou směs, na to navrstvíme na kostičky nakrájenou slaninu a v předehřáté troubě zapékáme 15 minut. Pak vše zasypeme strouhaným sýrem a ještě asi 10 minut zapékáme dozlatova. Hotové jídlo ozdobíme zelenou petrželkou nebo pažitkou.