Bramborový nákyp recept
Bramborový nákyp se hodí hlavně tehdy, když zrovna nechcete k obědu zase maso. Je to zdravé, syté a lehce stravitelné jídlo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g brambor
- 70 g tvrdého sýra (eidam, gouda)
- 3 vejce
- 2 lžíce másla
- 100 ml sladké smetany
- sůl
- zelená petrželová nať
- olivový olej
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Necháme je trochu zchladnout, pak je oloupeme a nahrubo rozsekáme.
K rozmačkaným bramborám přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr. ještě špetku soli a vše promícháme. Nakonec do bramborové směsi zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a lžíci nadrobno nasekané zelené petrželky.
Pekáč vymažeme olejem a připravené bramborové těsto do něj rozprostřeme. Pozor, během pečení nákyp nabyde, takže musíme zvolit větší velikost pekáče.
V předehřáté troubě pak nákyp pečeme 30 až 40 minut dozlatova. Vhodným doplněním tohoto jídla může být sezónní zeleninový salát.