Bramborový koláč se slaninou recept
Bramborový koláč se slaninou je samostatné jídlo, ale může být i skvělou přílohou k pečeným masům.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg brambor
- 200 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 50 g másla
- olivový olej
- muškátový oříšek
- mletý černý pepř
- mletá sladká paprika
- zelená petrželka
Způsob přípravy
Brambory omyjeme a vsypeme je do horké vody. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Pak vodu slijeme a necháme brambory částečně vychladnout. Troubu si mezitím předehřejeme na 200 stupňů.
Polovinu másla rozpustíme, přidáme 2 lžíce oleje a nakrájenou cibuli. Krátce ji restujeme, pak přidáme nakrájenou slaninu, špetku muškátového oříšku, soli, papriky a pepře. Za stálého míchání restujeme asi 2 minuty.
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Dno formy na koláč vymažeme zbylým máslem a pokryjeme ho plátky brambor. Ostatní brambory přidáme do směsi se slaninou, přisypeme lžíci nasekané zelené petrželky a vše lehce promícháme, aby se brambory obalily kořením i olejem.
Na dno formy pokryté plátky brambor pak rozprostřeme bramborovou směs, poklademe ji plátky zbylého másla a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 60 až 80 minut, občas povrch pokapeme olivovým olejem.