Bramborové těsto recept
Bramborové těsto můžeme použít na knedlíky slané i sladké, nebo na bramborové placky. Je jednoduché a zvládne ho úplně každý.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 vejce
- 70 g bramborového škrobu
- 500 g brambor
- 70 g polohrubé mouky
- mořská sůl
Způsob přípravy
Brambory uvaříme ve slupce, slijeme z nich vodu, necháme je vychladnout a oloupeme. Na vál si mezitím připravíme mouku a bramborový škrob. Přidáme vychladlé a prolisované brambory, vejce, špetku soli a vypracujeme hladké tuhé těsto.
Připravujeme-li knedlíky k masu, vytvoříme z těsta podlouhlé válce, které uvaříme ve slané vodě a nakrájíme na plátky. Pro ovocné knedlíky těsto rozválíme a vykrájíme malé čtverečky, do kterých zabalíme kousky ovoce. Pak kulaté knedlíky uvaříme ve vodě.
Chceme-li připravit bramborové placky, těsto vyválíme a obrácenou sklenicí vykrájíme kolečka, která osmažíme po obou stranách v rozpáleném oleji.