Bramborové šišky s povidly recept
Bramborové šišky s povidly posypané mletým mákem, to je lahůdka našich babiček. Povidla můžete použít jakákoliv, my jsme použili švestková.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g švestkových povidel
- 600 g brambor
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g krupice
- 1 vejce
- sůl
- máslo
- rum
- mák
Způsob přípravy
Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme je. Na vále smícháme mouku, krupici a vejce, přidáme nastrouhané vařené brambory a špetku soli. Uhněteme hladké těsto.
Z těsta na pomoučeném vále vyválíme šišky o průměru asi 1 až 1,5 cm a délce 5 cm. Vhazujeme je do vroucí osolené vody a jakmile vyplavou k povrchu, vyndáme je děrovanou naběračkou.
Mezitím rozmícháme povidla s trochou rumu a umeleme mák. Každou porci horkých šišek polijeme povidly s rumem, posypeme mákem a polijeme rozpuštěným máslem.