Bramborové placky z vařených brambor recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření15 minPočet porcí12 porcí

Bramborové placky z vařených brambor získávají v poslední době zase na oblibě, protože z minima surovin uděláte vlastně báječné jídlo, které lidé milují dodnes. Bramborové placky z vařených brambor se dřív pekly na rozpálené peci, zato dneska vám stačí rozpálený sporák. Bramborové placky z vařených brambor mají velkou výhodu v tom, že se dají kombinovat s mnoha přísadami a chutěmi. Dají se připravit i slané, ale lze je také namazat povidly nebo posypat mákem. Bramborové placky z vařených brambor mohou mít také variantu nesmaženou, když dáte syrové placky na pomoučněný plech a v troubě na 200 stupňů je pečete dozlatova. Jdou samozřejmě upéct i na sucho na pánvi. Ke slaným bramborovým plackám se skvěle hodí máslo a sůl.


Bramborové placky z vařených brambor se připravovaly už v dobách, kdy oheň uprostřed jeskyně nebo chýše suploval kuchyň. Jedná se opravdu o prastaré jídlo nebo pečivo, jak chcete. O pár set let později, když se v chalupách rozvoněl domácí chleba pečený v peci, tak na okraji ní se pekly také placky, kterým se říkalo podplamenice. A tehdy nebyly jenom bramborové placky z vařených brambor, ale dělaly se ještě placky žitné, otrubové, kukuřičné nebo pšeničné. Předci uměli využít každou surovinu na maximum. Někdo bude znát bramborové placky z vařených brambor pod slovem lokše, které se k nám dostalo ze sousedního Slovenska.


Bramborové placky z vařených brambor se většinou nesmaží v tuku nebo na oleji, ale nasucho v pánvi. Nejlepší je litinová nebo nerezová. Brambory si můžete uvařit den předem, ale když to nestihnete, do těsta můžete zapracovat i brambory, které nestačily úplně vychladnout. Bramborové placky z vařených brambor snesou i polohrubou mouku, když doma nenajdete mouku hrubou. Do placek můžete přidat i škvarky, jak to dělají ve slavném místě husitských válek v Chlumu u Třeboně. Pokud se vám těsto na bramborové placky ke konci smažení zdá moc řídké, přidejte trochu mouky. Dobrou chuť!


(celý recept)

Ingredience receptu

  • 500 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • (olej nebo sádlo na smažení)


Způsob přípravy

Brambory ve slupce uvařte doměkka. Nechte vychladnout.

Potom je oloupejte, rozmačkejte (nebo nastrouhejte) a důkladně promiste a promíchejte s moukou, vejcem a solí.

Toto těsto rozválejte na vále posypaném moukou a vykrajujte placky.

Na rozpálené pánvi opékejte z obou stran cca 2 minuty.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bramborové placky z vařených brambor recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu bramborové placky vařených brambor .
Hledat podobné recepty na internetu jako Bramborové placky z vařených brambor

Kde najít informace



×