Sdílet:

Bramborové koule recept

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření90 minPočet porcí12 porcí

Mezi niterné gastronomické židovské tradice patří namátkou bagety, kuřecí nudlová polévka, challah, pastrami nebo třeba hovězí maso. Tento recept na bramborové koule pochází z jižního Německa, které obývali aškenázští Židé, a mezi legendární se také počítá. Slovo kugel, což česky znamená kulka, koule nebo kruh, původně odkazovalo na knedlíky „spadlé“ přes hrnec na polévku a verze pečené v malých kastrolech se staly oblíbené mezi lidmi. Vždy se při šabatu nebo nějakém jiném židovském svátku vyráběly v obrovských množstvích. Obvykle se v jednorázových obalech dávaly jako výslužka hostům na cestu domů. Odpor byl marný.

Dva druhy této přílohy jsou považovány za hlavní – nudle a brambory. Spousta rodin v legraci říká, že tento recept spojuje všechny generace napříč časem. Není se čemu divit. Popularitu si recept na bramborové koule získal především svojí praktičností jako snadno ohřívaná příloha, která doplní každé jídlo, které stojí za to jíst.

I když každý s přísadami nebude mít problém, tento recept přesto potřebuje souhlas strávníků. Brambory, cibule, vejce a tuk, fajn, to není bůhvíjak špatný výčet. Jenže vajec je v receptu úplná lavina, dále se v něm vyskytuje nesvaté množství oleje, drcení koření a nikoliv mletí (ale to je na rozhodnutí každého kuchaře) a míra uchované vlhkosti v bramborách. To jsou prubířské kameny tohoto receptu na bramborové koule. Co je jisté, že musí mít vrchní část hnědou a křupavou a vnitřek musí být něžně vláčný.

Samotné bramboráky, které zná každý, jednoznačně patří mezi dokonalé pokrmy naší matičky Země a hovoří se o nich s horlivostí, se kterou ostatní hovoří o pizze nebo slanině. Krajkované placky z nastrouhaných brambor, uvnitř vláčné a křupavé na povrchu jsou skvělou večeří nebo svačinou. Prvořadým úkolem je vytáhnout z brambor veškerou vlhkost.

Bramborové koule mohou být nádherným doplňkem k pečené večeři nebo k vejcím na snídani. Jako předkrm na večírku může sloužit s jablkovým nebo ovocným chutney. Rus by si tento recept dal kaviárem a pažitkou, děti zase s něčím sladkým. Mezi tradiční variace patří mrkev, cuketa, karamelizovaná cibulka nebo česnek. Ovšem mnozí lidé zastávají názor, že není důvod, proč si hrát s tak dokonalou věcí.

Recept na bramborový kugel je ale bezproblémový. Žádné ždímání, všechno dělá kuchyňský robot, vše smíchané v jedné míse a rozpálený olej. Toť vše, pojďme na to.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 1 velká nebo dvě malé žluté cibule
  • 1,3 kg oloupaných brambor
  • 50 g bramborového škrobu
  • 2 čajové lžičky soli
  • spousta čerstvě mletého pepře
  • 3 velká vejce
  • 5 lžící olivového oleje nebo jiného oleje podle vašeho výběru


Způsob přípravy

Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Cibuli nakrájejte na velmi jemno a brambory nastrouhejte nahrubo. Můžete to udělat buď ručně, nebo v kuchyňském robotu.

Cibuli a brambory dejte do velké mísy. Posypte to rovnoměrně solí, pepřem a bramborovým škrobem a pořádně promíchejte. Potom přidejte vajíčka a pečlivě je zapracujte.

Zahřejte olej nebo tuk na pořádné, hluboké pánvi. Opatrně nalijte směs do pánve, zakápněte ještě lžící oleje a pečte v rozehřáté troubě 75 až 80 minut, dokud se nevytvoří kůrčička a uprostřed nebudou koule jemné. Pokud horní vrstva příliš zhnědne, přikryjte pánev kromě dvou posledních minut alobalem, aby se teplo dostalo i dovnitř bramborových koulí.

Podávejte nakrájené, nebo bramborové kugel jezte přímo z pánve. Tento recept se skvělé ohřívá a v ledničce vydrží až 4 dny.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bramborové koule recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Bramborové koule.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bramborové koule .
Hledat podobné recepty na internetu jako Bramborové koule

Kde najít informace



×