Bramborové knedlíky plněné houbovou směsí s česnekem a hlávkové zelí (SPLK) recept
Recept patří do Dělené stravy podle Lenky Kořínkové. Tento se řadí do skupiny Kytky + zelenina. Pro použití tuku je to Volný graf.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Houbová směs:
- velká hrst krájené lahůdkové cibulky
- 400g drobně pokrájených hub
- 2 opravdu velké stroužky česneku
- sůl
- pepř
- kmín drcený
- lžíce řepkového oleje
- hraška - půl lžičky
- Knedlíky:
- 1kg vařených strouhaných brambor
- 250-320 g hrubé mouky
- rovná lžička soli
- Hlávkové zelí:
- půl malé hlávky zelí
- 1 cibule
- 2 lžíce řepkového oleje
- sůl
- 2-3 lžíce octa
- 2 lžíce agávového sirupu nebo fruktózy
Způsob přípravy
Houbová směs: Cibulku zpěníme na oleji, přidáme lisovaný česnek, krátce orestujeme, zasypeme houbami, zamícháme, osolíme a okořeníme. Podusíme doměkka, pak odkryjeme pokličku a vydusíme vodu. Na závěr přidáme necelou lžičku hrašky, aby se houby spojily. Necháme vychladnout.
Knedlíky : Studené brambory osolíme a zpracujeme na vále s moukou v těsto. Vyválíme váleček, rozkrájíme na kousky, (asi 16) plníme studenou houbovou směsí, vytvarujeme knedlíky, vaříme v osolené vodě 5-7 minut.
Zelí : Zelí omyji a pokrájím.Cibuli nasekám, orestuji na oleji do sklovata. Podliji dl vody, zasypu zelím, osolím, okmínuji a 15 minut podusím přikryté poklicí. Pak přidám ocet, osladím a popráším polohrubou moukou. Zamíchám a pár minut provařím odkryté, aby ocet vyčpěl.