Bramborové noky recept
Bramborové noky můžeme jen osmažit na másle a podávat se smaženou cibulkou. Nebo jsou výborné jako příloha k rajské, nebo jiné, doma připravené omáčce.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g brambor
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
- 20 g strouhaného parmezánu
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Bramborové noky můžeme jen osmažit na másle a podávat se smaženou cibulkou. Nebo jsou výborné jako příloha k rajské, nebo jiné, doma připravené omáčce. Oloupané a na menší kusy nakrájené brambory vaříme v páře asi 15 minut. Pak je rozmačkáme ve velké míse a postupně přidáváme vejce, polovinu mouky, strouhaný parmezán, osolíme a opepříme. Umícháme těsto a za stálého hnětení přidáme zbytek mouky. Hotové pevné těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 4 části. Z každé části uválíme válec o průměru asi 2 cm.
Pomoučeným nožem nakrájíme z válců dílky dlouhé také asi 2 cm. Jednotlivé noky lehce obalíme v mouce,vidličkou je vytvarujeme a přendáme na pomoučené prkénko nebo na plech vyložený pečícím papírem. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Noky postupně vkládáme do vroucí vody a vaříme je přibližně 3 minuty. Během této doby vyplavou na povrch. Pak je děrovanou lžící přendáme do mísy a tu překryjeme folií, dokud nemáme všechny noky uvařené.