Boloňská omáčka recept
Boloňská omáčka se podává s jakýmkoliv druhem těstovin. Nejlepší je, když hotové těstoviny přelité boloňskou omáčkou, posypeme strouhaným parmezánem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g mletého masa
- 0,5 l červeného vína
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky bazalky
- 1 lžička tymiánu
- 4 stroužky česneku
- 1/4 celeru
- 1 velká cibule
- mletý černý pepř
- 0,2 l mléka
- sůl
- 2 lžičky oregana
- 1 mrkev
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžička šalvěje
- 1 plechovka loupaných naložených rajčat
- dle potřeby voda
Způsob přípravy
Boloňská omáčka se podává s jakýmkoliv druhem těstovin. Nejlepší je, když hotové těstoviny přelité boloňskou omáčkou, posypeme strouhaným parmezánem. Mrkev, celer, cibuli a česnek pokrájíme na drobné kousky. Do vysoké pánve s rozpáleným olejem vše vysypeme a osmahneme, dokud cibule nezesklovatí. Potom přidáme mleté maso a krátce osmahneme, až maso zhnědne.
pak přilijeme mléko a vaříme za občasného míchání (celkem asi 2,5 hodiny) při nízké teplotě. Když se mléko vyvaří, přilijeme víno a pokračujeme ve vaření. Když se vyvaří i víno, přidáme rajčata a dále vaříme. Nakonec do omáčky přidáme všechno koření, v případě potřeby trochu podlijeme vodou a vaříme ještě asi půl hodiny.