Bezlepkové sladké žemličky recept
Bezlepkové sladké žemličky jsou vynikající bezlepkové pečivo, které můžeme podávat třeba k nedělní snídani. Hodí se ale také pro naše hosty ke kávě, čaji nebo skleničce vína.
Ingredience receptu
- 130 g másla
- 120 g rostlinného tuku
- 300 h hladké pohankové mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- 75 g cukru krupice
- moučkový cukr na posypání
- rostlinný olej
Způsob přípravy
Na vál nasypeme mouku a cukr, promícháme a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a přidáme i změklé máslo a rostlinný tuk. Lehce osolíme a ze všeho rukama uhněteme hladké těsto.
Těsto uložíme na hodinu do ledničky. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů a připravíme plech vymazaný rostlinným olejem. Z odpočinutého těsta vyválíme válec, který nakrájíme na kousky a z každého kousku uválíme malý bochánek.
Jednotlivé bochánky pak naskládáme na plech, trochu je přimáčkneme a pečeme v předehřáté troubě 10 až 15 minut. Ještě teplé pečivo pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.