Bezinkový sirup recept
Bez sirupu z bezu černého se neobejdu. Každý rok v červnu vyrážím do přírody “na lov” bílých velkých květů, z nichž doma připravuji báječnou šťávu. Ta nejen skvěle chutná, ale funguje i jako lék proti rýmě a kašli. Recept lze připravit v několika variantách. Ta zdravější je oslazená medem a ochucená citronovou šťávou, tedy bez cukru a kyseliny citronové. Pokud se rozhodnete jít touto cestou, je třeba myslet na to, že sirup je určený spíše k rychlé spotřebě než k dlouhému skladování. Ani druhá varianta však není k zahození a doporučuju ji zejména těm, co s bezovou šťávou začínají .
(celý recept)
Ingredience receptu
- 30 bezových květů
- 4 citrony v biokvalitě
- 2 lžíce kyseliny citronové
- 1800 g cukru (lze použít i třtinový, sirup má pak trochu výraznější chuť, která nemusí všem “vonět”)
- 2 l převařené vody
Způsob přípravy
Květy bezu oklepeme, tím je zbavíme pylu i hmyzu, který se v květenstvích schoval. Připravíme si pětilitrovou skleněnou nádobu a květy do ní napěchujeme. Kdo chce, může je přede i omýt. Zalijeme je vychladlou převařenou vodou, přidáme pár plátků pečlivě omytého citronu a necháme 24 hodin louhovat.
Vodu poté slijeme přes plátýnko do hrnce, přisypeme cukr, kyselinu citronovou a přilijeme vymačkanou šťávu z citronů. Směs lehce zahřejeme (ne zprudka!). Jen tak, aby se cukr rozpustil.
Jakmile bude v hrnci vše tekuté, připravíme si vymyté a osušené skleněné lahve a větší sítko, které vyložíme plátýnkem nebo gázou. Lahve naplníme směsí, zakápneme kapičkou tvrdého alkoholu (slivovice, vodka), kterým vytřeme i víčka. Nádoby uzavřeme a uložíme do chladu.