Bezinkový ocet recept
Staří Čechové věřili v čarodějnou moc bezu a je pravdou, že tento keř toho umí hodně. Bezové květy se dají sušit na čaj, který uleví při nachlazení, ale dají se z vyrábět také sirupy nebo třeba ocet, který se hodí k obkladům nebo masáži bolavých končetin.
Ingredience receptu
- 2 květenství bezu
- 1 l octa
Způsob přípravy
Květy bezu se sbírají nejlépe v polovině doby jejich kvetení, což vychází na měsíc červen. Jsou náchylné k zapaření, a proto je třeba při sběru dávat pozor a ukládat je nejlépe do vzdušného proutěného košíku.
Doma květy opatrně oklepeme, abychom je zbavili nežádoucího hmyzu, nebo je můžeme na půl hodiny rozložit na pečící papír na sluníčko a “breberky” z nich samy vylezou.
Připravíme si větší skleněnou uzavíratelnou nádobu, květy do ní vložíme a zalijeme octem. Sklenici postavíme na slunečné místo a bez necháme v octu 14 dní louhovat. Poté tekutinu přecedíme přes plátýnko a síto, nalijeme do čisté nádoby, uzavřeme a je hotovo.