Bezinkový likér recept
Chcete na akcích a různých posezeních s přáteli zabodovat svým doma dělaným výrobkem, který bude mít říz? V tom případě vyrazte na bezinky - plody bezu černého, které mají léčivé účinky a výtečnou chuť. Zužitkovat je můžete různě, třeba k výrobě bezinkového likéru, po kterém se jen zapráší.
Musíme vás ale varovat, bezinkový likér je tak výborný, že nikdy dlouho nevydrží, proto doporučujeme vyrobit větší množství. Takto vyrobený bezinkový likér může být i vhodným dárkem. Stačí, když pro něj vyberete pěknou láhev nebo obyčejnou láhev od alkoholu kreativně ozdobíte. Takový dárek je možná lepší než láhev kupovaného destilátu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Zralé bezinky (asi 2,5 litrů bezinek na 1 litr vody, ale může být i více)
- 1 litr vody
- 0,5 litru rumu
- 1 kilo cukru (může být klasický bílý, ale i třtinový)
- vanilkový cukr (jedno až dvě balení)
- šálek silné kávy
- citrón (nemusí být)
Způsob přípravy
Ze všeho nejdříve si potřebujete sehnat základní ingredienci - bezinky. Dozrávají koncem července a najdete je takřka všude v přírodě. Doporučujeme vybírat bezinky z odlehlých a málo rušných míst. V období svého sběru mají červeno-černou barvu. Na sběr si vezměte nůžky a rovnou si plody nastříhejte s co možná nejkratší stopkou. Ušetříte si práci doma. Plody doma pečlivě opláchněte.
Omyté bezinky povařte v litru vody asi 20 minut, pak celou směs buď přepasírujte přes síto, nebo dejte do odšťavňovače. Zbude vám jen červená tekutina, do které přidáte kilo cukru a, vanilkový cukr a citrón. Celou směs znovu zahřejte, aby se cukr rozpustil.
Směs nechte vychladnout a smíchejte s rumem a se šálkem silné kávy (bez lógru).
Hotovou směs přelívejte do předem připravených láhví. Zavíčkujte a uchovávejte na tmavém a chladném místě.