Belgické vafle recept
Když jsem jako dítě ochutnala belgické vafle, na které mě vzala máma, věděla jsem, že takovou dobrotu nejím naposledy. Pravda, zašly jsme na ně pak ještě několikrát. Dnes na vafle narazíme skoro v každé cukrárně anebo si je můžeme koupit již hotové v obchodě. Máte-li vaflovač, udělejte si svoje domácí, nejlepší vafle a nemusíte kvůli nim jezdit až do Belgie.
Ingredience receptu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- 0,5 hrnku cukru
- 1 ks vejce
- 2 ČL kypřícího prášku
- špetka soli
- trochu oleje
- Na ozdobení:
- marmeláda/zavařenina
- Nutella/pikao/hořká čokoláda
- šlehačka/zakysaná smetana
- cukr moučka/skořice
- zmrzlina
Způsob přípravy
Do mísy dáme všechny sypké potraviny a promícháme. Přilijeme mléko, olej, vejce a vymícháme hladké těsto.
Do vyhřátého vaflovače dáváme dostatečnou vrstvu těsta, aby se nám krásně vytvořily pevné, zlatavé vafle. Vaflovač nemusíme vymazávat, díky oleji v těstě jdou krásně vyndávat a nepřipékají se.
Každý má rád něco jiného a tak nabídka na ozdobení je pestrá. Někdo vafle může posypat jen moučkovým cukrem smíchaným se skořicí nebo využije různé druhy zavařenin či marmelád. Můžeme také klást čerstvé ovoce, ozdobit šlehačkou a polít čokoládou. V létě se k vaflím hodí pořádná porce zmrzliny.