Asijský pečený bůček recept
Vyzkoušejte tento asijský recept na pečený bůček, po kterém se vám budou sbíhat sliny. Rafinovaná směs koření a křehké šťavnaté masíčko, ke kterému si můžete připravit jasmínovou rýži a lehký svěží salát.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Bůček:
- 1500 g vepřového bůčku
- 1 kousek čerstvého zázvoru
- 6 stroužků česneku
- 1 chilli paprička
- 8 lžic sójové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- Jasmínová rýže
- Salát:
- Bílá ředkev
- Koriander
- Limeta
- Salátová okurka
- Mrkev
Způsob přípravy
Bůček nakrájejte na na delší části široké zhruba 5 cm a kůže nařežte do mřížky. Maso nasolte a dojde zatím odpočinout do lednice. Mezitím si můžete připravit marinádu.
Lžičkou si oloupejte kousek zázvoru a nastrouhejte ho najemno do hlubší misky, přidejte prolisovaný česnek, kousek chilli papričky, sojovou, rybí omáčku a šťávu z limetky. Všechny přísady dobře promíchejte a vložte bůček do marinády. Ideální je dobré maso marinovat přes noc, ale jedna hodina postačí.
Do rozpálené trouby na 180 °C vložte maso spolu s marinádou a pečeme přiklopené poklicí zhruba hodinu a půl. Poté odstraňte poklici a případně přilijte trochu vody. Zvyšte teplotu na 200 °C a pečte zhruba půl hodiny dokud nebude kůže krásně křupavá. Podle potřeby maso podléváme.
Během toho co se maso peče připravte si salát. Všechny ingredience nakrájejte na velmi tenké nudličky (žiliem). Dejte do misky a zakápněte limetou, podle potřeby osolte a zasypte nakrájeným koriandrem.
Jakmile je maso upečené, dejte ho na alobal odpočinout stranou a odstraňte přebytečný tuk, který vzešel z pečení. Pekáček dejte na sporák a přilijte malé množství vody ve kterém rozpustíme všechny přípečky.
Upečené maso filírujeme na tenké plátky a prohřejeme v připravené šťávě. Servírujeme s jasmínovou rýží a salátem.