Angreštový krém recept
Příjemně nakyslá chuť zelených či bílých bobulek angreštu je jako stvořená k výrobě dezertů. Angreštový krém je doma v Anglii, kde ho servírují pod názvem gooseberry fool. Lehce navinulá chuť angreštu v kombinaci s vanilkovým krémem vytvoří osvěžující dezert, který se hodí do horkých letních dnů. O krásně jemnou strukturu krému se postará šlehačka.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 450 g bílého angreštu
- 50 g třtinového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- Na krém:
- 600 ml plnotučného mléka
- 6 - 8 žloutků
- 50 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr (přípr. 1 - 2 vanilkové lusky)
Způsob přípravy
Jako první si připravíme vanilkový krém. S použitím vanilkového lusku bude mít intenzivnější chuť i vůni, ale také se o dost prodraží. Jako úspornější alternativu lze proto použít vanilkový cukr, nejlépe v bio kvalitě.
Do hrnce nalijeme mléko a uvedeme ho téměř k varu. Pak stáhneme teplotu na sporáku, do mléka vmícháme vanilkový cukr či vydlabaný vanilkový lusk i se semínky a necháme ho pár minut odstát. Pokud použijeme vanilkový lusk, bude třeba mléko po čase přecedit.
V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Pak ke žloutkové směsi postupně vešleháme mléko a směs za stálého míchání zahříváme tak, aby zhoustla, ale mléko se nevařilo. Krém by se totiž zdrcnul. Pokud by se přeci jen objevily žmolky, bude nutné krém přecedit.
V čisté pánvi zahřejeme očištěný a stopek i “bubáků” zbavený angrešt. Promícháme ho s cukrem a lžící vody. Cukr by se měl v pánvi rozpustit a ovoce změknout. Jakmile se tak stane, vypneme sporák, pánev zakryjeme poklicí a necháme deset minut odpočinout.
Z pánve s vychlazeným angreštem slijeme šťávu a ovoce rozmačkáme vidličkou.
Vanilkový krém nalijeme do mísy, opatrně do něj vmícháme ušlehanou šlehačku a ovoce. Krém rozdělíme do sklenic či misek a podáváme.