Švestkový koláč s mandlovou drobenkou recept
Švestkový koláč s mandlovou drobenkou je lahodný máslový koláč. Tento skvělý zákusek ke kávě nebo k čaji určitě nadchne každého milovníka sladkých dobrot.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 6 švestek
- 140 g hladké mouky
- 250 g másla
- 300 mletých mandlí
- 225 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 50 g nasekaných mandlí na plátky
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 25 g hladké mouky
Způsob přípravy
Švestkový koláč s mandlovou drobenkou je lahodný máslový koláč. Tento skvělý zákusek ke kávě nebo k čaji určitě nadchne každého milovníka sladkých dobrot. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si pekáč vymazaný máslem. V míse rukama spojíme hodně ztuhlé máslo (200 g) s mletými mandlemi a cukrem(180 g) na hrubou drobenku. Polovinu drobenky odsypeme stranou a do zbytku přidáme 140 g mouky a v hnětači uhněteme hladké těsto. To pak pomocí lžíce rozprostřeme do vymazaného pekáče a na okrajích těsto trochu zvedneme . Pekáč vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut dozlatova.
Pak koláč vyndáme z trouby a necháme 10 minut chladnout. Zbylou drobenku, ze které si ještě trochu dáme stranou, utřeme ve šlehači se zbytkem másla, cukru, práškem do pečiva, vejci, skořicí a 25 g mouky. Hotové těsto nyní nalijeme na vychladlý koláč, poklademe švestkami nakrájenými na menší kousky a pečeme 20 minut. Po této době koláč posypeme mandlovými plátky a trochou zbylé mandlové drobenky a pečeme posledních 20 minut dozlatova. Před nakrájením necháme koláč vychladnout.