Špenátový koláč (quiche) recept
Špenátový quiche je pochoutka, kterou velmi rychle připravíte pro své hosty, nebo sami sobě jako lehkou večeři. V tom případě můžeme koláč podávat třeba s čerstvou zeleninou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1/2 balíčku listového těsta
- 200 g špenátu (mražené nebo čerstvé listy)
- 2 vejce
- 175 g sušených rajčat v oleji
- 100 g sýru feta
- několik lžic vody
Způsob přípravy
Špenátový quiche je pochoutka, kterou velmi rychle připravíte pro své hosty, nebo sami sobě jako lehkou večeři. V tom případě můžeme koláč podávat třeba s čerstvou zeleninou. Na pánvi podusíme špenát s několika lžícemi vody. Až změkne, přebytečnou vodu slijeme, nebo špenát přecedíme. Přidáme nasekaná sušená rajčata, vejce a sýr feta. Vše na pánvi dobře promícháme. Listové těsto si rozválíme a přeneseme do dortové nebo jiné formy.
Na okrajích formy těsto vytáhneme tak, aby přesahovalo okraje. Pak těsto potřeme olejem z rajčat a poklademe vrstvou špenátové náplně. Povrch náplně přikryjeme zase plátem listového těsta a okraje stiskneme k sobě, aby náplň nevytekla. Povrch potřeme trochou oleje. Pečeme ve vyhřáté troubě (180 stupňů) asi 30 minut. Koláč podáváme teplý.