Vendula Špetlíková
Vendula Špetlíková patří k nejmladší generaci českých kuchařů. Ačkoli není přímo profesionální kuchařkou, zaslouží si tato dáma taktéž pozornost.
Životopis - Vendula Špetlíková
Vendula Špetlíková se narodila 26. prosince 1981 v Praze. Tady také absolvovala základní uměleckou školu.
Ačkoli inklinovala k hudbě, konkrétně oboru akordeon, nakonec zvítězila gastronomie a Vendula se vydala studovat První soukromou hotelovou školu. Už v průběhu školy se věnovala barmanství a absolvovala několik kurzů. Poté pokračovala ve studiu Vysoké hotelové školy v Praze, kterou úspěšně dokončila.
Během školy si prošla brigádami v hotelnictví a cestovním ruchu. Zkušenosti sbírala v kuchyni, za barem, při obsluze hostů i na hotelové recepci. Po vysoké škole půl roku působila v německé zmrzlinárně Eis Diele, následně odjela za prací do Irska.
Jako své povolání si však tento obor nezvolila a stala se vedoucí dopravy v logistické firmě. Důvodem bylo snazší zkombinování profesního zaměření s rodinným životem. Práce v hotelnictví je podle Venduly mimořádně náročná na čas.
Do kuchyně Vendulu směřovala především její maminka, která jí podle slov mladé kuchařky vštípila nutné základy. Zároveň ji ovlivnila především v tom, jakému směru gastronomie dá Vendula, přezdívaná Vendy, přednost.
Vendula Špetlíková se proto rozhodla „oprášit“ pozapomenuté rodinné stříbro a zaměřit se především na recepty našich maminek a babiček. Ostatně v předávání vědomostí další generaci se snaží sama pokračovat. K vaření vede i svou malou dceru. Kromě ní má s manželem Petrem ještě syna.
Vaříme s Vendy, blog Venduly Špetlíkové
Ačkoli se primárně zaměřuje především na českou kuchyni, nebrání se experimentům. Zkouší tak i některé zahraniční recepty a jídla v duchu aktuálních trendů.
Mladá kuchařka recepty také upravuje nebo si je sama vymýšlí. Známou se stala především díky svému blogu Vaříme s Vendy, kde se o všechny své gastronomické pokusy dělí.
Jejím cílem je inspirovat své příznivce pro každodenní vaření. Proto vaří jednoduše a z dostupných surovin. A i z toho, jak se tato dáma prezentuje právě na blogu, vyplývá, že její hlavní předností je fakt, že čtenáři a čtenářky se s ní mohou snadno identifikovat. Sebe ani své pokrmy nijak přehnaně nestylizuje.
Zároveň se snaží tak trochu „zachránit“ pověst české kuchyni. Podle mladé kuchařky tradiční gastronomie vůbec není těžká a nezdravá a není proto nutné se od původních receptů odvracet. Navíc upozorňuje na to, že vařit z dostupných surovin nejen šetří čas, ale také tím podpoříte české producenty. Podle Vendy má navíc smysl si uvědomovat své kořeny a aktivně je udržovat.
Vlastní kuchařská kniha:
Ve stejném duchu se nese i Vendulina kuchařka. Inspirovat by se v ní měli jednoduše ti, kteří nevědí, co zrovna vařit.
Obsahuje celkem více než 430 receptů s fotografiem. A jak uvádí sama autorka, v kuchařce najdete vše od polévek přes hlavní jídla až po moučníky i dorty, ale stejně tak například i nápady na studené večeře.
V knize naleznou inspiraci jak ti, kteří už se v kuchyni nějakou dobu pohybují, tak také začátečníci. Vařit s Vendulou Špetlíkovou totiž zvládne prakticky každý. Kuchařka vyšla ostatně přímo na popud Venduliných příznivců. V roce 2015 knihu vydalo Marketing Strategy.
Televizní pořad Venduly Špetlíkové:
Televizní pořad se jmenuje Vaříme s Vendy a má podtitul Předej to dál! Je proto nasnadě, že i TV pořad svým konceptem odpovídá jak kuchařce, tak blogu.
Na natáčení se ostatně kromě Venduly objevuje i její malá dcera Vendulka. V roli hosta pak pozvání do každého dílu přijala známá osobnost. A to buď také s vlastním potomkem, nebo s maminkou.
Pořad se vysílá každý týden na TV Barrandov. Za jeho produkcí stojí Tereza Svobodová. Ta je majitelkou marketingové agentury a spolupráci s Vendy zahájila již dříve. Právě ona je totiž vydavatelkou tištěné kuchařky.
zdroj fotografií: facebook.com