Sdílet:

Roman Vaněk

Redakce Jídlo.cz
Roman Vaněk

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Životopis Romana Vaňka Ještě před pár lety by bylo nemyslitelné, aby Roman Vaněk patřil k užší špičce v gastronomii. Od ...

Životopis Romana Vaňka

Ještě před pár lety by bylo nemyslitelné, aby Roman Vaněk patřil k užší špičce v gastronomii. Od svého narození 11. ledna 1969 se totiž upínal úplně jiným směrem. Vystudoval Střední odbornou výtvarnou školu V. Hollara a poté roky pracoval jakožto fotograf a novinář, mimo jiné i v Lidových novinách. Stál též například u zrodu Studentských listů. V 90. letech minulého století se následně vrhl na kariéru podnikatele. Začal obchodovat s obuví a vínem. Právě cestování po světě, jež musel během svého podnikání absolvovat, a ochutnávání jídel z různých kuchyní, stálo u zrodu jeho kulinářské vášně.

Následující roky tak začal docházet na různé kurzy vaření a úspěšně zvládl vystudovat Střední gastronomickou školu v Praze. Roku 2007 se dokonce rozhodl založit svou vlastní kuchařskou školu nesoucí název Pražský kulinářský institut. Na ní i působil jakožto ředitel a vyučující. Nejvíce se však lidem vryl do paměti díky vystupování v televizi a na internetu, zejména v pořadech Ano, šéfe nebo Peklo na talíři.

Krom toho je i autorem několika slibně prodávaných kuchařek. Mezi jeho další aktivity se řadí též přednášení na nejprestižnějších gastronomických konferencích či spolupracování s řadou kuchařských škol. V osobním životě je Roman Vaněk ženatý a má dvě děti - dcery. Mnoho lidí si jej vybaví i zásluhou jeho netradičního vzhledu, trpí totiž atopickým ekzémem, který mu zasahuje do tváře.

TV pořady, kde vystupoval

Peklo na talíři

V tomto pořadu si Roman Vaněk vzal na paškál úroveň české gastronomie a stolování. V každém díle se tak můžete dozvědět několik užitečných informací, jak funguje lokální trh s potravinami, na co si dávat pozor v restauracích či případně jakým potravinám se raději vyvarovat úplně.

Jídlo, s.r.o.

Jde o pokračování Pekla na talíři vysílané na internetové televizi Stream.cz. Na rozdíl od svého předchůdce je ale více zaměřené na praxi. Roman Vaněk tedy vyráží do terénu, aby zjistil třeba to, jak funguje výroba základních potravin, a odhalil všechny její nedostatky. Na motivy tohoto pořadu byla navíc sepsána i kniha nesoucí stejný název, to jest JÍDLO s.r.o.

Na nože!

Reality show, jejíž vítěz si odnesl výhru 1 000 000 Kč a titul Superšéf. Celkem se proti sobě postavilo 12 amatérských a profesionálních kuchařů. Vaněk tuto reality show moderoval společně se Zdeňkem Pohlreichem a Evou Filipovou.

Zmlsané dějiny

Roman Vaněk se hojně zaobírá kulinářskou historií. Tyto znalosti gastronomických dějin se poté pokouší předat svým divákům tímto pořadem. Připravuje v něm kupříkladu starodávné recepty, které se běžně vařily před stovkami let, ale dnes už se o nich skoro neví.

Rozum v troubě

Ve spolupráci s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem se Vaněk v tomto pořadu snaží představit to nejlepší z oblasti zdravé výživy a zdravého životního stylu.

Ano, šéfe!

Vzhledem k tomu, že jsou Pohlreich s Vaňkem blízkými přáteli a rozumí si po profesní stránce, tak jej neminulo pozvání do tohoto kultovního TV pořadu. V něm plnil roli speciálního hosta, který měl za úkol odhalit další chyby, kterých se provozovatelé restaurací dopouštěli.

Kuchařky, které Roman Vaněk napsal

S vařečkou kolem světa

Roman Vaněk během svých cest navštívil stovky restaurací po celém světě. Tato kniha je pak výběrem jeho zážitků z těch nejlepších gastro podniků. Jedná se však o kuchařku v pravém slova smyslu, doplněna je totiž celou řadou zajímavých receptů z populárních, ale i exotických kuchyní.

Poklady klasické české kuchyně, aneb Jak to ta babička tenkrát vařila

Název této knihy hovoří za vše - Vaněk se v ní tedy chystá představit ty pokrmy, jež se vařily za dob našich babiček, ale na něž se již pomalu začíná zapomínat. Každý z receptů je doplněn originálními fotografiemi postupu přípravy.

Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, aneb Dědictví našich babiček

Ten, kdo si tuto kuchařku pořídí, se může těšit na 200 receptů z tradiční české a moravské kuchyně a více než 500 fotografií, jež jej provedou celým postupem přípravy těchto lahodných pokrmů.

Sushi doma krok za krokem

Japonské sushi dobylo celý svět, ČR nevyjímaje. Roman Vaněk se tak rozhodl sepsat knihu, která pomocí podrobných návodů provede české kulináře tajemstvím přípravy tohoto populárního rýžového pokrmu.

Klenoty klasické evropské kuchyně

Tato kuchařka obsahuje ty nejlepší recepty z celé Evropy. Jedná se o jednu z nejpopulárnějších knih Romana Vaňka, a to i z důvodu, že je psána opravdu srozumitelnou formou, kterou pochopí i naprostý kuchařský laik.

Snadno a rychle

Trendem současné uspěchané doby jsou recepty, jež se dají připravit snadno a rychle - proto tato kuchařka. Ta se navíc dočkala i svého pokračování, na pultech obchodů je tak k dostání též kuchařka Snadno a rychle 2.

Jednoduše a dokonale

Tentokráte se jedná dokonce o sérii tří knih, které si kladou za cíl představit na přípravu lehké recepty, jež ale výborně chutnají. Konkrétně se můžete dočíst, jak takto připravit kuře, maso, zeleninu a luštěniny.

Velká kuchařka Čech a Moravy

Bestseller, jenž obsahuje úctyhodné množství 762 fotografií a 431 receptů těch nejoblíbenějších českých a moravských jídel podle Romana Vaňka.

Galerie fotek s Roman Vaněk

Roman Vaněk
Roman Vaněk
Roman Vaněk
Roman Vaněk
Roman Vaněk



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Roman Vaněk, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Roman Vaněk.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: roman, vaněk.

Kde najít informace



×