Sdílet:

Pavel Pospíšil

Redakce Jídlo.cz
Pavel Pospíšil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Pavel Pospíšil Pavel Pospíšil je prvním kuchařem z České republiky, který získal michelinskou hvězdu. Tu získal v roce 1...

Pavel Pospíšil

Pavel Pospíšil je prvním kuchařem z České republiky, který získal michelinskou hvězdu. Tu získal v roce 1980 ve své restauraci Merkuria. Kromě michelinské hvězdy se Pavel Pospíšil může pochlubit výhrou Cup Taittinger Berlin a účastí v Cup Taittinger Paris. Také má 17 bodů od Gault Millau, 4 F od Feinschmeckera a 4 vidličky od Aralu. Pavel Pospíšil se narodil v roce 1944 a v gastronomii se pohybuje od svých čtrnácti let. Narodil se ve Zlíně a hotelovou školu vystudoval v Piešťanech. Poprvé se do Německa dostal díky roční stáži, která byla odměnou za dobré umístění v celonárodní kulinářské soutěži. V rámci stáže působil Pavel Pospíšil v hotelu Gästehaus der Regierung. V rámci stáže později také pracoval v hotelu Johannishof. Pavel Pospíšil se nakonec rozhodl v Německu zůstat a i když časem přemýšlel o návratu do České republiky, rozhodl se zůstat v Německu. Pavel Pospíšil nechtěl být původně kuchařem, ale malířem. Když se však k vaření dostal poprvé, začal dle jeho slov "malovat na talíři".

Televizní pořady Pavla Pospíšila

I přes to, že se Pavel Pospíšil rozhodl zůstat v Německu, do Česka a Slovenska se stále vrací. Spolu s Kamilou Magálovou dokonce uváděli na Slovensku show, která se jmenuje Tajomstvo mojej kuchyně. Během desetiletého období, kdy se pořad natáčel se v něm představilo téměř šest stovek hostů. Jednotlivé epizody pořadu nabízí různé recepty od předkrmů, přes hlavní chody až k dezertům. Epizody trvají necelou hodinu a nabízí přesné postupy, které ukazuje přímo Pavel Pospíšil. V pořadu můžete najít také méně známé recepty na vegetariánská jídla, smoothie, polívky, ryby a také na různé druhy masa. Na webových stránkách jsou v archívu stále dostupné epizody, doplněné o vypsané recepty v rubrikách.

Pavla Pospíšila jste mohli také vidět v pořadu Uvolněte se, prosím, kde vařil před moderátorem talk show, Janem Krausem. O své kariéře a o svém životě mluvil také v Českém rozhlasu Radiožurnál.

Kuchařky Pavla Pospíšila

Pavel Pospíšil je autorem celkem dvou knih. První knihu, která nese název Fešák nie som, ale variť viem!, napsal spolu s Richardem Sulíkem v roce 2015. Kniha obsahuje kromě receptů i různé triky a tipy na profesionální vaření. Druhou knihu napsal Pavel Pospíšil v roce 2018. Kniha nese název Moje cesta k Michelinu. Autor v knize uvádí přibližně šest desítek jednoduchých a chutných receptů. Kromě toho v knize také autor uvádí svůj příběh a to, jak se k michelinské hvězdě dopracoval. Kniha také obsahuje osobní zážitky z doby, kdy byl Pavel Pospíšil na stáži v Německu a co všechno tam i kromě vaření prožíval.

Restaurace Pavla Pospíšila

Gastronomická cesta Pavla Pospíšila započala v hospodě Besední dům, kde začal sbírat nové zkušenosti. Po vystudování hotelové školy v Piešťanech odjel Pavel Pospíšil na stáž do Berlína. V Něměcku nakonec zůstal a dodělal si mistrovské zkoušky, po kterých nastoupil do hotelu Frankfurter Hof. Poté co nasbíral dostatek zkušeností, založil si Pavel Pospíšil vlastní restauraci, která nesla název Merkuria. Právě v této restauraci získal v osmdesátých letech minulého století svoji první michelinskou hvězdu. O jedno desetiletí později, v roce 1996, začal Pavel Pospíšil otevírat v Německu nový podnik, nesoucí název Pospisil's Gasthof Krone. Rodinné zařízení nabízí jak místní, tak mezinárodní kuchyni. V restauraci si také můžete objednat i české pokrmy. Zejména moučníky jako jsou koláče, buchty nebo palačinky. Restaurace vyniká příjemným prostředím spolu s jednoduchým a vynikajícím jídlem. Díky tomu se také pyšní michelinskou hvězdou. Součástí zařízení je i přilehlý hotel, který se skládá z šesti pokojů. I přes svůj vyšší věk se Pavel Pospíšil stále věnuje gastronomii, kterou nebere pouze jako zaměstnání, ale jako svůj životní styl.


zdroj fotografií: facebook.com

Galerie fotek s Pavel Pospíšil

Pavel Pospíšil
Pavel Pospíšil
Pavel Pospíšil
Pavel Pospíšil
Pavel Pospíšil



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Pavel Pospíšil, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Pavel Pospíšil.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: pavel, pospíšil.

Kde najít informace



×