Sdílet:

Pavel Maurer

Redakce Jídlo.cz
Pavel Maurer

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Publicista Pavel Maurer patří k výrazným osobnostem české gastronomie, ačkoli není kuchařem. Proč byste ho měli znát? Ži...

Publicista Pavel Maurer patří k výrazným osobnostem české gastronomie, ačkoli není kuchařem. Proč byste ho měli znát?

Životopis

Pavel Maurer se narodil 28. dubna 1959 v Hranicích. Nejprve se zkoušel uplatnit na FAMU, kde ale vydržel pouze tři semestry. Následně vystudoval žurnalistiku.

Jak sám ale uvádí, ačkoli se novinařině věnovat chtěl, hned po škole ho na vybranou pracovní pozici nevzali. Živil se tedy jako noční hlídač. Zakotvit ve vystudovaném oboru se mu nakonec podařilo. Kromě novinářské praxe působil také v televizi, podílel se například na pořadu Vysílá studio Jezerka.

Zkušenosti sbíral také jako copywriter, pohyboval se v ekonomických pozicích v reklamní agentuře a vypracoval se v této oblasti až na pozici ředitele. V Česku byl i u počátků slavného pánského časopisu Playboy. Dnes se kromě gastronomie věnuje také občanskému sdružení 3 duby, které se zabývá revitalizací pražské Stromovky.

Články s osobností Pavel Maurer



Pavel Maurer je ženatý a s manželkou Monikou se věnují společnému podnikání. Má dceru a syna. Dcera Anna Satoranská kráčí úspěšně v otcových šlépějích. Organizuje například gastronomické výlety do zahraničí, podílela se i na Prague Food Festivalu.

Kariéra v gastronomii

Média Pavla Maurera označují za gourmeta. Čechům se tento muž intenzivně snaží přiblížit kvalitní gastronomii. Té se věnuje už více než dvě desítky let. Původně měl tento obor pouze jako koníček, který se však přetavil v povolání poté, co potřeboval, jak sám přiznal, změnu od působení v reklamě, kde strávil dvacet let.

Na samém počátku přitom stála víceméně náhoda. Pavel Maurer nemá gastronomické vzdělání a s nápadem na gastronomického průvodce přišel jeho přítel Ivan Chadima po návratu z Ameriky. Bez předchozích zkušeností se rozhodl tuto výzvu akceptovat.

Jak uvedl v jednom z rozhovorů, ačkoli je v kulinářské sféře velmi aktivní, netouží po založení vlastní restaurace. Pavel Maurer se novinářům svěřil, že si je vědom, jak náročné je podnikání v gastronomii.

Svou kulinářskou filosofii shrnuje pod přímočaré motto: Nejez blbě. A právě to se jednoduše snaží všem zájemcům předat. Své gastronomické Glosy také předkládá už od roku 2013 posluchačům Českého rozhlasu. Mezi další projekty patří Mňam Tour, výlety za místní gastronomií. Maurerův stůl pak zájemcům předkládá tipy na podniky přímo od Pavla Maurera.

Maurerův výběr Grand Restaurant

Gastronomického průvodce vydává Pavel Maurer od roku 1997. K přejmenování na Maurerův výběr Grand Restaurant došlo v roce 2002.

Dnes má v tuzemsku pověst vysoce prestižního žebříčku 10 nejlepších restaurací. Hodnocení je založeno na posudku tajných hodnotitelů. Nejlepší restaurace jsou pak rozděleny do kategorií nejen podle jídla, ale také podle obsluhy a interiéru.

Prague Food Festival

Dalším úspěšným projektem je Prague Food Festival. Koná se v létě. V Česku vydržel Prague Food Festival 12 let, poslední ročník se konal v roce 2018. Stopku mu vystavil sám jeho zakladatel, když začal mít pocit, že už jako duchovní otec konceptu nemá co nového přinést. Důvodem bylo i to, že nápadů se chopili jiní a gastronomických festivalů v Česku přibylo.

Na úspěšný projekt pak navázal zimní Grand Restaurant Festival. Ten dává zájemcům možnost vyzkoušet degustační menu ve vyhlášených restauracích. A to za výhodnější cenu. První ročník se konal v roce 2010.

Vlastní knihy

Jako vystudovaný novinář vydal Pavel Maurer i knihy, které nejsou zaměřeny na gastronomii. Z titulů, které souvisejí s tímto oborem, vydal následující publikace:

Glosy Pavla Maurera (CPres, 2019)

Nejezte blbě! (Radioservis, 2014)

Tajemství nejlepších šéfkuchařů (Ikar, 2006)

Tajemství nejlepších šéfkuchařů

Kniha vychází z Maurerova výběru Grand Restaurant. Do něj se dostalo celkem 21 šéfkuchařů a s nimi i jejich recepty. A to vždy v podobě nejlepšího receptu, levného receptu a oblíbeného pokrmu od maminky.

Nejezte blbě

Nejezte blbě je první knihou Pavla Maurera na motivy pořadu Glosy. V nich se Pavel Maurer zamýšlí nad úrovní tuzemské gastronomie a předkládá nejrůznější užitečné rady a tipy. Víte, jak poznat dobrý med nebo marmeládu? Tato kniha vám pomůže.

Glosy Pavla Maurera

Kniha je pokračováním předešlé publikace a taktéž vychází ze stejnojmenného pořadu odvysílaného na Radiožurnálu. Obsahuje krátké tématické glosy. Znalec gastronomie Pavel Maurer v nich odhaluje svůj náhled na různá témata, jako jsou například jídelní zvyky či restaurační kultura.

Galerie fotek s Pavel Maurer

Pavel Maurer
Pavel Maurer
Pavel Maurer
Pavel Maurer
Pavel Maurer



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Pavel Maurer, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Pavel Maurer.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: pavel, maurer.

Kde najít informace



×