Sdílet:

Jaroslav Sapík

Redakce Jídlo.cz
Jaroslav Sapík

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Jaroslav Sapík patří mezi přední české kuchaře a znalce gastronomie. Jaká byla jeho cesta ke kuchařskému rondonu? Životo...

Jaroslav Sapík patří mezi přední české kuchaře a znalce gastronomie. Jaká byla jeho cesta ke kuchařskému rondonu?

Životopis Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík se narodil 19. srpna 1952 v Brně. Pochází z rodu, který má gastronomii doslova v krvi. Tradice se totiž v rodině Sapíkových předává už řadu let, Jaroslav patří už k sedmé generaci hostinských.

Svou životní dráhu tak ani nemohl volit jinak. Po absolvování základní školy se učil kuchařem v pražském hotelu Ambassador. Mezi lety 1983 a 1987 studoval také na hotelové škole ve Velkém Meziříčí. Po ukončení školy začal pracovat právě v pražském Ambasadoru. Postupně se mu podařilo dosáhnout postu šéfkuchaře.

Na zkušenou se vypravil také do zahraničí. Znalosti z gastronomie sbíral Jaroslav Sapík mimo jiné v Rakousku, ve Španělsku nebo v Singapuru. Své vědomosti následně potvrdil účastí v řadě domácích i světových gastronomických soutěží, z nichž přivezl do Čech četná uznání.

Články s osobností Jaroslav Sapík



Od roku 2009 také funguje obnovený Československý svaz kuchařů, o který se zasloužil právě Sapík. Ostatně sám patří mezi zaryté příznivce české gastronomie. Dodnes také spolupracuje s Pražským hradem. Je nositelem Řádu francouzských rytířů a za své schopnosti byl rovněž oceněn českým řádem.

Jeho mottem je, že neexistuje dobrá a špatná kuchyně. Jsou prý jen dobří a špatní kuchaři. Sám je toho živým důkazem, zatím prý totiž nenašel jídlo, které by neměl rád. Kuchařina je mu tak bezmála životním osudem, ale kdyby se prý nevěnoval gastronomii, stal by se archeologem.

Restaurace Jaroslava Sapíka

Svou vlastní restauraci U Sapíků si Jaroslav Sapík otevřel v roce 1992. Jedná se o rodinnou restauraci s penzionem. Vznikla v malé vesnici Klokočná nedaleko Prahy. Za restaurací v příjemné novostavbě šéfkuchař s rodinou také bydlí.

Idylicky vyhlížející místo zapadá jednak do životního stylu tohoto gastronomického profesionála, který si přál odpočinek od rušné metropole, ale také do podnikatelského konceptu. Cílem je v útulné restauraci se sklípkem nabídnout hostům hlavně klid.

Vaří se tu moderní české i staročeské pokrmy. Restaurace U Sapíků dělá čest svému jménu: Pracuje tu i Jaroslavova manželka, vypomáhá dcera a syn. Sapík mladší také vládne v restauraci Terasa U Zlaté studně. Zdá se, že rod Sapíků má o pokračování i v další generaci postaráno.

Televizní pořady

Babica vs. Sapík

Pořad se vysílal mezi lety 2015 a 2016. koncept pořadu byl jednoduchý: Jedna sada surovin, ale dva odlišné recepty. Lidový kuchař Jiří Babica měl představit svůj pohled na gastronomii. Proti němu se na TV obrazovce postavil přísný Jaroslav Sapík, který je precizním profesionálem.

Knihy Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík má na svém kontě také několik kuchařek. Jimi rozhodně potvrzuje svůj obdiv k české gastronomii.

Čtyři roční období na talíři (Eminent, 2016)

Můj divotvorný hrnec (Mladá fronta, 2012)

Česká kuchyně je klasa (Eroika, 2005)

Můj divotvorný hrnec - Když česká kuchyně žije (Mladá fronta, 2012)

Čtyři roční období na talíři

Tato kuchařka je společným projektem Jiřího Babici a Jaroslava Sapíka. Navazuje na televizní pořad, kde oba účinkovali. Hlavním motivem celé kuchařky je rozdělení receptů podle čtyř ročních období.

Můj divotvorný hrnec

V této publikaci se Jaroslav Sapík podíval na moderní i tradiční pojetí české gastronomie. Na své si v ní přijdou především ti, kteří chtějí vařit moderně a zdravě. Zároveň knihu doplňují výkladové pasáže na téma historie české kuchyně.

Česká kuchyně je klasa

Na kuchařce se podílel tentokrát i Pavel, syn Jaroslava Sapíka. Celkem se v ní sešlo 200 receptů. Ty jsou rozděleny do pěti tématických oddílů s názvy Česká tradice, Všední den, Pohodový víkend, Vítáme hosty a Pochoutky pro labužníky.

Můj divotvorný hrnec - Když česká kuchyně žije

Opět se jedná o kuchařku, která klade důraz na pestrou kuchyni složenou z lokálních surovin. Celkem 40 receptů, nahlédnutí do historie a k tomu stručné shrnutí pozitivních i negativních aspektů české tradice, to je stručný obsah této kuchařky.


zdroj fotografií: facebook.com

Galerie fotek s Jaroslav Sapík

Jaroslav Sapík
Jaroslav Sapík
Jaroslav Sapík
Jaroslav Sapík
Jaroslav Sapík



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jaroslav Sapík, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jaroslav Sapík.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jaroslav, sapík.

Kde najít informace



×