Sdílet:

Christian Chu

Redakce Jídlo.cz
Christian Chu

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Christian Duy Chu se kuchařině věnuje prakticky od dětství – jeho rodiče provozovali vietnamské bistro, kde tento kuchař-...

Christian Duy Chu se kuchařině věnuje prakticky od dětství – jeho rodiče provozovali vietnamské bistro, kde tento kuchař-samouk pomáhal již ve velmi nízkém věku. Z pomocníka se nakonec vypracoval na kuchaře světového formátu, který aktuálně usiluje o michelinskou hvězdu. Jeho specialitou je především kombinace tradic různých asijských a evropských kuchyní do nečekaných pokrmů. Časopis Forbes jej ocenil jako jednu z 30 osobností mladších třiceti let ve vydání ankety letošního roku.

Životopis Christiana Chu

28letý talentovaný mladík původem z Vietnamu ohromuje svými kulinářskými dovednostmi nejednoho matadora v branži. Také proto se jeho kariéra posouvá velmi prudce vzhůru a dosahuje nevídaných rozměrů. O to více je jeho životní příběh zajímavý, že sám pochází z velmi chudých poměrů, a jak sám přiznává, vaření se pro něj stalo vášní až když pochopil, že nemusí jít o dřinu nýbrž o požitek. Přestože podmínky k získání vzdělání v oboru gastronomie měl, je v tomto směru samoukem, vše, co umí, se naučil sledováním videí svých idolů, praxí v domácím bistru a poctivým testováním.

Dětství a první krůčky k povolání kuchaře

Christian Chu, vlastním jménem Chu Phuong Duy, se narodil ve Vietnamu a do svých 10 let tam také žil. Jeho otec byl kuchařem a jeho matka v kuchyni pomáhala, přestože k vaření jako takovému nikdy výrazný vztah neměla. Ve Vietnamu žili v relativně chudých poměrech, až v České republice, kam se přestěhovali právě v době, kdy mu bylo 10 let s nevlastním otcem, začal postupně poznávat různé styly vaření a specifika tradičních asijských i evropských kuchyní. Od 14 let pak Christian pomáhal ve větším bistru jeho nevlastního otce, který byl také výborným kuchařem a vždy se snažil nabízet svým hostům velmi variabilní pokrmy. Vedle vietnamské kuchyně vařili také čínská a thajská jídla, řecký gyros, či variace na italskou, ale také tradiční českou kuchyni. Česká jídla pak objevoval také prostřednictvím své babičky, která vařila pouze jídla místní kuchyně a která se o něj velmi často starala. S povinnostmi spojenými s provozovaným bistrem se mu ovšem otevřela zcela nová perspektiva jeho budoucího života – pozorným sledováním pořadů a naučných videí předních světových kuchařů – Gordona Ramsayho a Reného Redzepiho, ale také dalších důležitých osobností a zkoušením vaření různých pokrmů i ve vlastních inovacích.

SaSaZu a cesta k luxusním restauracím

Plný vlastních nápadů, které načerpal kontinuálním studiem práce předních kuchařů se Christian jako 17letý odhodlal přihlásit na letní brigádu v pražské luxusní restauraci SaSaZu, kde nakonec zůstal 5 let. Za tu dobu se vypracoval prakticky na profesionála. Po odchodu ze SaSaZu nastoupil do restaurace SOHO a současně rozjel několik projektů s různými společníky – většinou se jednalo o provoz menších bister a restaurací s různou nabídkou. Po SOHO přešel Christian do restaurace Mandarin Oriental. Ve všech těchto luxusních restauracích měl štěstí na výborné šéfkuchaře, od kterých se mohl mnohému naučit. Jeho rodina se v tom čase vrátila zpátky do Vietnamu, kde jeho nevlastní otec nyní provozuje restauraci především s českou kuchyní.

Levitate a průvodce Michelin

Rozhodnutí rozběhnout vlastní provoz, který odpovídal jeho kulinářským i kreativním představám, padlo u Christiana před dvěma lety. Vlastní restauraci Levitate, kde působí také jako šéfkuchař, založil na konceptu kodaňské restaurace Noma. Kombinuje zde přístupy skandinávské úpravy potravin s tradičními asijskými chutěmi. Jedinečnost podávaných pokrmů spočívá především v této unikátní kombinaci, která Christianovi vysloužila místo v průvodci Michelin a aspiruje také na získání slavné michelinské hvězdy.

Rozhovory s Christianem

O zvláštnosti své životní cesty, gastronomických konceptech a úspěchu Christian mluví také v médiích. Rozhovor nedávno poskytl například pro Televizi Seznam. Představuje v něm především svůj koncept aplikovaný v restauraci Levitate, pohnutky, které jej k němu dovedli a celkové vnímání tohoto přístupu veřejností.

Galerie fotek s Christian Chu

Christian Chu
Christian Chu
Christian Chu
Christian Chu
Christian Chu



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Christian Chu, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Christian Chu.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: christian, chu.

Kde najít informace



×