Tipy na nápoje, které dodají sílu a zatočí s viry
Přechod zimy a jara je pro lidský organismus docela náročné období. Časté výkyvy teplot vedou ke změnám tlaku a v tomto o...
Je cizrna opravdu tak zdravá?
O cizrně beraní, které se také říká římský hrách, se v poslední době mluví a píše jako o superpotravině s mnoha skvělými ...
Zajímavosti o hořčici. Jak ji připravovala Magdalena Dobromila Rettigová?
Pasta z hořčičných semínek je po celém světě velmi populárním dochucovadlem a v České republice se jí sní přibližně dva k...
Crѐme fraîche v kuchyni. Čím se liší od zakysané smetany a jak ho vyrobit?
V regálu s mléčnými výrobky vás zaujal kelímek s nápisem crѐme fraîche a vy netušíte, co si o něm myslet, natož jak ho po...
Valentýnské pečení: dezerty, se kterými zaručeně zabodujete!
Svátek svatého Valentýna sice má kořeny v evropské kultuře, přesto ho mnozí vnímají jako svátek umělý či dovezený ze zámo...
Vaříte rádi, nebo jen proto, že je to nutné?
Když vidíme někoho vařit, hned na první pohled se pozná, jestli je to pro něj potěšení, nebo jen nutné zlo. A to nejen po...
Tipy, jak co nejlépe zvládnout přijímací zkoušky i přípravu
Zimní období je sice v plném proudu, ale jaro se pomalu a jistě blíží. Pro žáky devátých tříd základních škol to znamená,...
Je špenát opravdu tak zdravý? Ano, je.
Špenát známe všichni, a i když, jak se ukázalo, obsahuje stejně železa jako kterákoliv jiná listová zelenina, považujeme ...
Popcorn : znáte historii oblíbené pochoutky z kukuřice?
Málo tuku, málo kalorií a celozrnný základ, i tak lze popsat oblíbené kukuřičné pukance, které známe pod názvem popcorn. ...
Obyčejné jablko – nezastupitelný pracant našeho jídelníčku
Můžeme mluvit o prvotním hříchu, kdy mlsná Eva utrhla zakázaný plod ze stromu poznání. Nebo si můžeme vzpomenout na symbo...
Bagel: houska s dírou, kterou stojí za to vyzkoušet
Svačina na newyorský způsob, to je bagel! Bohatě obložené pečivo se dostalo do povědomí českých strávníků především díky ...
Mažeme je na pečivo, používáme při vaření, přikusujeme k vínu. Sýry.
Všeobecně se o nich ví, že jsou zdravé a že jsou potravinou bohatou na plnohodnotné bílkoviny, vitamíny a minerální látky...
Vánoce jsou minulostí. Začíná doba masopustní!
Pro věřící i bezvěrce jsou Vánoce jedny z nejdůležitějších svátků v roce. Spojené jsou s mnoha tradicemi a zvyklostmi, a ...
Jak na silvestrovskou kocovinu – rady a tipy od zkušeného lékaře
Nadměrné pití o silvestrovské noci může vést k bolestivému ránu. Kde nic není, ani kuře nehrabe, světlo na konci tunelu n...
Vánoční katastrofy: pozor na oheň i rybí kosti
Nejkrásnější svátky roku, tak se Vánocům často přezdívá, jsou konečně tady. Kromě pohádek a cukroví k nim patří také svíč...
Kouzlo jménem pekařské droždí: je libo instantní nebo čerstvé?
Kvasnice jsou přísada, bez níž se neobejde téměř žádný pekař. Miliony drobných mikroorganismů pomáhají těstu zvětšovat ob...
Adventní věnec jako symbol pospolitosti. Jak ho letos nazdobit?
Na přelomu listopadu a prosince začíná advent, který odpočítává dobu do Vánoc. Jedním z nejznámějších symbolů tohoto čtyř...
3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle
K podzimní dekoraci patří i dýně, z nichž se v období před svátkem Halloween vyrábějí strašidelné lucerny. Mnohdy jde o d...
3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle
K podzimní dekoraci patří i dýně, z nichž se v období před svátkem Halloween vyrábějí strašidelné lucerny. Mnohdy jde o d...
Pravdy a mýty o houbách: smí se houby znovu ohřívat?
Houbařská sezona je v plném proudu, a i když si sběrači museli na své „úlovky“ déle počkat, hub roste požehnaně. Ve spoji...
Proč jsou ořechy zdravé a na co bychom si měli dávat při jejich konzumaci pozor
Jedno je jisté, ořechy jsou už ze své podstaty velmi zdravé. Protože jsou to vlastně semena, která jsou určena k rozmnožo...
Módní trendy v gastronomii
Stejně jako třeba v módním, nábytkářském nebo kosmetickém odvětví, se módní trendy mění téměř každý rok i v gastronomii. ...
Trendy nápoj letošního podzimu? Kurkumové latte!
V pití kávy se každý rok objevují nové a nové trendy a pro letošní podzim je v kurzu káva ovoněná kořením. Kurkumové latt...
Podzim v kuchyni. Co zařadit v září a říjnu na jídelníček?
Vaření by nemělo být pouze nutným zlem, ale mělo být také kreativní a zábavné. Občas však bývá problém s nedostatkem insp...
S burčákem se neťuká!
Jak by vám řekl každý milovník a znalec vín, s burčákem se opravdu neťuká, s tím se začíná podle vinařů až u mladých vín...
Hladká, polohrubá, hrubá nebo snad krupice?
Řeč je samozřejmě o mouce. V kuchyni běžná a samozřejmá věc. Ale přiznejme si, někdy si možná nevíme rady, kdy a kde kter...
Jak si vybrat ten správný chléb?
Chléb, nebo hovorově chleba, je něco, co nás provází už od dětství celým našim životem. Je to potravina která vzniká peče...
Rostou? Rostou! Houbová sezona se konečně rozjíždí
V létě si milovníci houbaření příliš neužili. Díky suchému a horkému počasí bylo hub v lesích pomálu. Houbaři proto s nad...
Babí léto, začátek podzimu a dalšího školního roku nás nezaskočí
Září pro mnohé z nás znamená konec prázdnin a začátek dalšího školního roku. Život tak opět dostane obvyklý, pravidelnějš...
Košťálová zelenina - přírodní zásobárna vitamínů, minerálů a vlákniny
Košťálová zelenina, je zelenina se silnou lodyhou, neboli košťálem. Patří sem především květák, kapusta, růžičková kapust...
Srpen měsíc broskví: proč jíst toto skvělé ovoce?
Broskve sladce voní i chutnají a v létě si užíváme moučníky i dezerty z tohoto šťavnatého ovoce. Broskve ale přináší naše...
Sezona zavařování je v plném proudu. Na co si dát pozor?
Léto se přehouplo do druhé poloviny a sklizeň ovoce a zeleniny je v plném proudu. Protože je letošní úroda poměrně bohatá...
Sluncem prozářený srpen je tady, léto vrcholí.
I když už jsou rána chladnější, jak praví snad jedna z nejznámějších pranostik, dny jsou pořád ještě teplé a před námi je...
Výroba domácích nanuků: vyzkoušejte krémové i vodové varianty
Léto bez zmrzliny by prostě nebylo ono. Nanuky, zmrzliny v kornoutu i ty ve vaničce jsou hitem horkých letních dnů, který...
Co jíst a pít v horkém létě?
Když rtuť na venkovním teploměru několik dní po sobě vystoupá k třiceti stupňům Celsia a výše, rychle zapomeneme na svíčk...
Tipy na originální pohoštění na zahradní párty
Léto je v plném proudu a všichni si tak konečně můžeme užívat zasloužený čas dovolené, se kterou jsou neodmyslitelně spja...
Kdy sbírat černý bez a co všechno umí?
Bez černý patří v lidovém léčitelství mezi ty rostliny, u kterých se využívá více jejich částí. V případě černého bezu js...
Káva z Indie roste ve stínu
Možná někoho překvapí, že Indie je známá nejen tím, že z ní pochází světově proslavený čaj Darjeeling. Indie má také toti...
Jahodová marmeláda: jak ji mlsají na jihu a severu Evropy?
Červené bobulky jsou považované za jeden ze symbolů léta a smlsnout si na čerstvých jahodách, ať už se smetanou či bez je...
Tipy na dárky pro tatínky. Oslavte Den otců dobrým jídlem a pitím!
Druhou květnovou neděli se již tradičně slaví Den matek. Otcové však nepřijdou zkrátka, protože i oni mají svůj den, kter...
Křepelčí vejce na talíři. Proč je zařadit do jídelníčku?
Dříve byla křepelčí vejce považovaná za exkluzivní delikatesu, dnes už jde o zboží běžně dostupné. Na pohled jsou drobná ...
Cake pops: dobrota ve tvaru lízátka pro Den dětí
První červnový den tradičně patří dětem a nese se ve znaku zábavy a společenských akcí. Mezi oblíbené drobnosti, kterými ...
Top ovocné koláče pro jarní a letní dny
Kulaté nebo hranaté, kynuté či nepečené… Ovocné koláče se dají připravovat po celý rok, ale jejich sezóna vrcholí na jaře...
Recept na banana bread z mandlové mouky
Máme pro vás recept na banánový chléb z mandlové mouky. Jednoduchý recept, kterým můžete nahradit sladké pokrmy z obilné ...
Květen patří mangoldu. Znáte tuto zajímavou zeleninu?
Sezónní kalendář ukazuje, že v měsíci květnu začíná sezóna mangoldu. Zeleniny, která se hodí pro přípravu salátů, polévek...
Labužníci si libují, opět je tu chřestová sezóna.
Na chřestu si pochutnávali lidé odedávna. Ve starověkém Egyptě nebo v Číně, také Řekové a Římané. A dnes je Čína největš...
Kopr je skromná a nenápadná bylinka, víte ale že je velmi užitečná?
Je jaro, všechno kolem nás se začíná zelenat. My, co máme zahrádku a pěstujeme na ní nejen krásné květiny a ovocné stromy...
Sezóna rebarbory se blíží. Kdy ji sbírat, a jaké dobroty z ní připravit?
Rostlina reveň vlnitá, která je známá především pod názvem rebarbora, je v zahradě poznat na první pohled. Její vzhled je...
3 tipy, jak zužitkovat velikonoční vajíčka natvrdo
Velikonoce jsou za námi a v některých domácnostech zbyla kromě jarní výzdoby i koleda v podobě spousty vařených vajec. Př...
Čarodějnice, Filipojakubská nebo Valpuržina noc je dnes už spíše oslavou jara, než svátkem s dávnými pohanskými kořeny.
Noc z 30. dubna na 1. května má mnoho významů a několik názvů. Kořeny má až v keltském svátku Beltain. V tento den Keltov...