Zázračná mrkev: Top recepty pro zdraví i chuťové buňky

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Mrkev je jednou z nejdostupnějších a nejvšestrannějších zelenin, kterou máme k dispozici po celý rok. Díky vysokému obsahu beta-karotenu, vlákniny a dalších vitaminů je mrkev skutečným pokladem pro naše zdraví. V tomto článku vám představíme několik vynikajících receptů, které z této oranžové krásky vytvoří lahodné pokrmy pro každou příležitost.

Proč zařadit mrkev do jídelníčku?

Mrkev je doslova nabitá zdraví prospěšnými látkami:

  • Beta-karoten - silný antioxidant a prekurzor vitaminu A
  • Vitamin A - nezbytný pro zdravý zrak a imunitní systém
  • Vláknina - podporuje zdravé trávení
  • Vitamin K - důležitý pro zdravé kosti a srážlivost krve
  • Kalium - pomáhá regulovat krevní tlak

Pravidelná konzumace mrkve může přispět k lepšímu zdraví očí, snížení cholesterolu, prevenci některých typů rakoviny a celkovému posílení imunitního systému.

Top recepty z mrkve

1. Krémová mrkvová polévka

Tato hřejivá polévka je ideální pro chladnější dny a díky sladké chuti mrkve si ji zamilují i děti.


Ingredience:

  • 500 g mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

  • Mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek jemně nasekejte.
  • V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli dozlatova.
  • Přidejte česnek a zázvor, krátce restujte a přidejte nakrájenou mrkev.
  • Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 20 minut, dokud mrkev nezměkne.
  • Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  • Vmíchejte kokosové mléko, osolte a opepřete podle chuti.
  • Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem.

Tip: Pro extra krémovou konzistenci můžete do polévky přidat bramboru, kterou uvaříte společně s mrkví.

2. Mrkvový salát s pomerančem a zázvorem

Osvěžující salát plný vitamínů, který skvěle doplní jakýkoliv hlavní chod nebo poslouží jako lehká svačina.

Ingredience:

  • 4 větší mrkve
  • 2 pomeranče
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • Hrst nasekaných vlašských ořechů
  • Čerstvá máta na ozdobu
  • Špetka soli

Postup:

  • Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno nebo nakrájejte na tenké nudličky.
  • Pomeranče oloupejte, zbavte bílé kůže a nakrájejte na menší kousky.
  • V misce smíchejte citronovou šťávu, nastrouhaný zázvor, olivový olej, med a špetku soli.
  • Přelijte zálivkou nastrouhanou mrkev a pomeranče, dobře promíchejte.
  • Posypte nasekanými vlašskými ořechy a ozdobte lístky máty.

Tip: Salát nechte před podáváním alespoň 30 minut odležet v lednici, aby se chutě lépe propojily.

3. Zdravé mrkvové muffiny

Tyto muffiny jsou skvělou alternativou ke klasickým sladkostem. Jsou plné vlákniny, obsahují minimum cukru a přitom chutnají báječně!

Ingredience:

  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 3 větší mrkve, jemně nastrouhané (asi 2 hrnky)
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku medu nebo javorového sirupu
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku přírodního jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku rozinek nebo nasekaných vlašských ořechů (volitelné)

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny s papírovými košíčky.
  • V míse smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, skořici a zázvor.
  • V jiné míse rozšlehejte vejce s medem, olejem, jogurtem a vanilkovým extraktem.
  • Do tekuté směsi vmíchejte nastrouhanou mrkev.
  • Postupně vmíchejte suché ingredience, až vznikne hladké těsto.
  • Pokud používáte rozinky nebo ořechy, jemně je vmíchejte do těsta.
  • Rozdělte těsto do připravených košíčků, zaplňte je do 3/4 výšky.
  • Pečte 20-25 minut, dokud muffiny nezezlátnou a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Tip: Pro extra vlákninu můžete do těsta přidat 2 lžíce namletých lněných semínek.

4. Pečená mrkev s medem a tymiánem

Jednoduchá, ale výjimečně chutná příloha, která rozjasní každý talíř a doplní jakékoliv hlavní jídlo.

Ingredience:

  • 1 kg mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 3-4 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Hrst nasekaných pistácií na ozdobu (volitelné)

Postup:

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Mrkev oloupejte a nakrájejte na podélné hranolky.
  • V míse smíchejte olivový olej, med, lístky tymiánu a nasekaný česnek.
  • Přidejte nakrájenou mrkev, osolte, opepřete a dobře promíchejte, aby byla mrkev rovnoměrně pokrytá.
  • Rozprostřete mrkev v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte 25-30 minut, dokud mrkev nezměkne a okraje nezačnou karamelizovat.
  • Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi.

Tip: Pro výraznější chuť můžete mrkev před podáváním pokapat balzamikovým octem.

5. Mrkvové smoothie s pomerančem a zázvorem

Perfektní způsob, jak začít den plný energie! Toto smoothie je nabitou dávkou vitamínů a antioxidantů.

Ingredience:

  • 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 1 velký pomeranč, oloupaný
  • 1 banán
  • 2 cm čerstvého zázvoru, oloupaného
  • 1 lžíce chia semínek
  • 250 ml rostlinného mléka (mandlové, kokosové)
  • 1/2 lžičky kurkumy (volitelné)
  • Med nebo datle k doslazení (volitelné)
  • Několik kostek ledu

Postup:

  • Všechny ingredience vložte do výkonného mixéru.
  • Mixujte na vysoké otáčky, dokud není směs hladká a krémová.
  • Podle potřeby přidejte více rostlinného mléka pro řidší konzistenci.
  • Podávejte ihned, ozdobené plátkem pomeranče nebo mrkve.

Tip: Pro extra krémovou texturu můžete přidat polovinu avokáda.

Tipy pro přípravu a skladování mrkve

  • Výběr mrkve - Vybírejte pevné, hladké mrkve bez prasklin. Malé až střední mrkve jsou obvykle sladší než ty velmi velké.
  • Skladování - Odstraňte nať, která odebírá mrkvi vlhkost. Skladujte v chladničce v perforovaném sáčku až 2-3 týdny.
  • Zmrazení - Mrkev můžete blanšírovat a zmrazit na pozdější použití do polévek a dušených jídel.
  • Bio mrkev - Pokud je to možné, volte bio mrkev, protože běžná mrkev může obsahovat rezidua pesticidů.

Závěr

Mrkev je nejen zdravá, ale také nesmírně všestranná surovina, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Ať už preferujete sladké nebo slané pokrmy, teplá jídla nebo studenou kuchyni, vždy najdete způsob, jak tuto oranžovou zeleninu kreativně využít. Vyzkoušejte naše recepty a objevte kouzlo mrkve v nových podobách!

Nezapomeňte, že beta-karoten obsažený v mrkvi se lépe vstřebává ve spojení s trochou zdravého tuku, proto je dobré mrkev konzumovat s olivovým olejem, avokádem nebo ořechy.

Dobrou chuť!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Zázračná mrkev: Top recepty pro zdraví i chuťové buňky, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×