Zapomenutá zelenina mangold znovu v naší kuchyni

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Tuhle kdysi dávno velmi oblíbenou listovou zeleninu z našich kuchyní úspěšně vytlačil objevený špenát. Před několika lety se ale mangold znovu objevil na farmářských trzích, kde si ho můžete koupit, pokud nemáte možnost vypěstovat si vlastní ve své zahradě. Pěstuje se totiž velmi snadno, není tak háklivý jako špenát a po zasazení nebo zasetí máte úrodu zaručenou.

Mangold tvoří velké zelené listy s bílými nebo žlutě, fialově či červeně zbarvenými řapíky. Řapíky mohou být podle odrůdy tenké, někdy jsou ale 5 až 10 cm široké. Připravujeme je samostatně, protože potřebují při vaření delší čas než listy. Můžeme je nakrájené na menší kousky dusit jako zeleninovou přílohu k masu, svou chutí připomínají chřest. Nebo je použijeme při vaření zeleninových polévek.

Listy mangoldu můžeme samozřejmě připravit stejně jako špenát, ale to je jen jedna z mnoha možností. Mají příjemně nasládlou a kořenitou chuť a můžeme je konzumovat i za syrova.

Kromě toho, že mangold můžeme použít všude tam, kde jsme zvyklí používat špenát, jako například do slaných koláčů, jen tak dušený na másle, do těstovinových salátů, nebo při výrobě pesta, existuje spousta dalších receptů, kde nám tato zelenina bude velmi chutnat. Například Mangold na kari, Zapečený lilek s rajčaty, Těstoviny s houbami, Listový salát s brokolicí a mrkví a mnoho a mnoho jiných.


Mangold obsahuje velké množství vitamínu C. Proto pozor při vaření, nesprávným postupem bychom se o něj mohli připravit. Dalšími vitamíny jsou například A, B, a v neposlední řadě obsahuje minerální látky jako je vápník, hořčík, draslík, fosfor.

Je tedy jisté, že je to zelenina velmi zdravá a do svého letošního letního jídelníčku bychom ji rozhodně měli přidat. Obohatí nás nejen svým složením, ale především jemnou chutí, která našim pokrmům dodá lehce ořechový a zemitý tón. Pro lehká jídla, která v letních vedrech často připravujeme, je tato listová zelenina jako stvořená.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Zapomenutá zelenina mangold znovu v naší kuchyni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: zapomenutá, zelenina, mangold, znovu, naší, kuchyni.


×