Zajímavosti o medu: může se dávat do horkého čaje?
Je asi nejstarším sladidlem na světě – med. Pro včely znamená tato zlatavá tekutina hlavní zdroj živin, a aby vznikl jeden kilogram medu, musí včely navštívit až milion květů! Med je nejen skvělým dochucovadlem, ale zároveň lékem. Jak s ním správně nakládat?
Tekuté zlato, jak se medu občas přezdívá, nejen osladí čaj, ale také posílí imunitní systém, podpoří trávení a účinný je také jako bojovník proti některým virovým a bakteriálním onemocněním. Z vědeckých výzkumů vyplývá, že má blahodárné účinky také na náš nervový systém a příznivě působí i proti rakovině tlustého střeva. Zlatý nektar se dá použít i jako účinná dezinfekce při drobných poraněních. Výhody, které z konzumace medu plynou, znali již staří Egypťané a chov včel má mnoho tisíc let starou tradici.
Vzácná tekutina
Med není jen tak ledajaká tekutina. Jedna včela vyprodukuje za svůj život přibližně polovinu kávové lžičky medu a navštíví přitom na 7000 květů! Za jednou sklenicí medu se tedy skrývá spousta práce...
Ale zlatý nektar stojí za to, ukrývá toho totiž opravdu hodně. Obsahuje až 200 různých složek – vedle jednoduchých cukrů glukózy a fruktózy a složitějších disacharidů, jsou to také minerální látky (draslík, vápník, hořčík, železo...), vitamíny skupiny B, aminokyseliny, volné organické kyseliny či rostlinné bílkoviny. Také díky tomu med funguje v našem těle i jako zdatný antioxidant, který podporuje detoxikaci organismu.
Jak ho co nejlépe skladovat
Na medu je báječné to, že při správné teplotě skladování, vydrží čerstvý i několik desítek let. Platí však pravidlo, že čím vyšší teplota uskladnění, tím se doba trvanlivosti této potraviny snižuje. Například při 10°C lze med uchovávat až 34 let, při 20°C jsou to už jen 4 roky, teplota skladování 25 °C zkrátí životnost potraviny na 18 měsíců a při 80°C ho se znehodnotí za 1,2 hodiny. Ideální je ho uložit do tmavého prostředí, například do spíže a pořádně utáhnout víčko.
Mýty o medu
Asi největší mýtus panuje o tom, že med ztrácí v horkém čaji léčivé účinky. Běžně připravený čaj má teplotu mezi 80 – 90°C a po rozpuštění lžičky medu se horkost ihned snižuje. Teplotní zátěž je proto velmi malá a na kvalitě medu neubere. Pokud bychom ho však míchali v tekutině zahřáté na 80°C třeba hodinu, přišel by o některé významné složky.
Další z řady mýtů tvrdí, že zkrystalizovaný med je nekvalitní. Med je směsí nejrůznějších látek, které na sebe vzájemně reagují a to se projevuje mimo jiné i na jeho konzistenci. Med zraje i po stočení do sklenice a zkrystalizovaný je stejně kvalitní jako tekutý, proto se ho není třeba bát. Naopak, jde o známku kvality! Jak rychle se konzistence zlatého nektaru změní, záleží na podílu obsažené fruktózy a glukózy. Do původní, tekuté podoby, ho snadno dostaneme tak, že sklenici postavíme do hrnce s vodou zahřátou na 50 °C.
Kachna na medu a víně s červeným zelím
Také v kuchyni má med bohaté využití. V kombinaci s kachním masem, vínem a červeným zelím, vytvoří zajímavou chuťovou skladbu.
Zázvorová limonáda s medem a citronem
Osvěží i prospívá. Med je v kombinaci se zázvorem a citronem skvělým bojovníkem proti virům a bakteriím.
Banánové mléko s medem
Ideální je med také jako sladidlo do nápojů. Třeba do banánového mléka, které je skvělou svačinou pro malé i velké.