Z angreštu připravíte letní dobroty pro celou rodinu. Třeba koláče, marmeládu i omáčku
Angrešt, oblíbený zahradní keř s kulatými zelenými, červenými nebo žlutými plody, patří mezi neprávem opomíjené ovoce. Má osvěžující chuť s jemnou kyselinkou a v kuchyni nabízí nepřeberné možnosti. Hodí se jak na sladké moučníky, tak do slaných omáček a dokonce i k masu. Pokud nevíte, co s přebytkem angreštu ze zahrady, inspirujte se našimi tipy.
1. Angreštový koláč
Klasikou mezi dezerty je nadýchaný koláč s angreštem. Můžete zvolit drobenkový, litý nebo kynutý. Kombinace sladkého těsta a lehce kyselých bobulek vytváří dokonalý chuťový kontrast. Nejlépe chutná ještě vlažný s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.
2. Angreštová bublanina
Podobně jako třešně, i angrešt se skvěle hodí do bublanin. Jeho šťáva krásně prosákne piškotové těsto a dodá mu vláčnost. Použijte vanilkový nebo citronový základ a doplňte ho trochou mandlí na posypání.
3. Marmeláda nebo džem
Angrešt je ideální ovoce na zavařování. Obsahuje hodně přírodního pektinu, takže rychle želíruje. Výborně chutná čistý, ale můžete ho i kombinovat – např. s malinami, rybízem nebo jahodami. Skvělý je také angrešt s vanilkou nebo zázvorem.
4. Angreštová omáčka k masu
Zkuste připravit angreštovou omáčku k pečenému masu, zvláště ke kachně nebo vepřové. Stačí podusit ovoce s trochou vody, cibulkou, medem a kořením (např. skořicí nebo hřebíčkem) a pak rozmixovat. Výsledkem je pikantní příloha, která osvěží i tu nejtučnější pečeni.
5. Angreštový kompot
Klasický způsob zpracování, který využijete jako sladkou tečku po obědě nebo jako náplň do pohárů. Kompot si můžete připravit se skořicí, citronem nebo mátou. Ať už sterilovaný, nebo čerstvý, angrešt si v této podobě zachová svou typickou chuť.
6. Angreštový crumble
Rychlý dezert, ideální na horké letní dny. Do zapékací mísy dejte angrešt, posypte cukrem a skořicí a překryjte drobenkou z másla, mouky a cukru. Pečte do zlatova a podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou.
7. Sirup nebo limonáda
Pokud chcete něco osvěžujícího k pití, vyrobte si angreštový sirup. Stačí ovoce povařit s cukrem, citronovou šťávou a následně přecedit. Hotový sirup pak rozředíte vodou a máte skvělý letní nápoj bez chemie.
8. Angreštová zmrzlina nebo sorbet
Osvěžující dezert ideální na horké dny. Z angreštu můžete připravit jemný ovocný sorbet nebo smetanovou zmrzlinu. Skvěle se kombinuje s mátou, citronem nebo medem.
Závěr
Angrešt je univerzální a chutné ovoce, které v kuchyni rozhodně najde široké uplatnění. Ať už jej použijete do koláčů, omáček, zavařenin nebo limonád, vždy vám přinese osvěžující a neotřelý chuťový zážitek. Tak se nebojte experimentovat – angrešt rozhodně stojí za to!