Z angreštu připravíte letní dobroty pro celou rodinu. Třeba koláče, marmeládu i omáčku

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Angrešt, oblíbený zahradní keř s kulatými zelenými, červenými nebo žlutými plody, patří mezi neprávem opomíjené ovoce. Má osvěžující chuť s jemnou kyselinkou a v kuchyni nabízí nepřeberné možnosti. Hodí se jak na sladké moučníky, tak do slaných omáček a dokonce i k masu. Pokud nevíte, co s přebytkem angreštu ze zahrady, inspirujte se našimi tipy.

1. Angreštový koláč

Klasikou mezi dezerty je nadýchaný koláč s angreštem. Můžete zvolit drobenkový, litý nebo kynutý. Kombinace sladkého těsta a lehce kyselých bobulek vytváří dokonalý chuťový kontrast. Nejlépe chutná ještě vlažný s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.

2. Angreštová bublanina

Podobně jako třešně, i angrešt se skvěle hodí do bublanin. Jeho šťáva krásně prosákne piškotové těsto a dodá mu vláčnost. Použijte vanilkový nebo citronový základ a doplňte ho trochou mandlí na posypání.

3. Marmeláda nebo džem

Angrešt je ideální ovoce na zavařování. Obsahuje hodně přírodního pektinu, takže rychle želíruje. Výborně chutná čistý, ale můžete ho i kombinovat – např. s malinami, rybízem nebo jahodami. Skvělý je také angrešt s vanilkou nebo zázvorem.


4. Angreštová omáčka k masu

Zkuste připravit angreštovou omáčku k pečenému masu, zvláště ke kachně nebo vepřové. Stačí podusit ovoce s trochou vody, cibulkou, medem a kořením (např. skořicí nebo hřebíčkem) a pak rozmixovat. Výsledkem je pikantní příloha, která osvěží i tu nejtučnější pečeni.

5. Angreštový kompot

Klasický způsob zpracování, který využijete jako sladkou tečku po obědě nebo jako náplň do pohárů. Kompot si můžete připravit se skořicí, citronem nebo mátou. Ať už sterilovaný, nebo čerstvý, angrešt si v této podobě zachová svou typickou chuť.

6. Angreštový crumble

Rychlý dezert, ideální na horké letní dny. Do zapékací mísy dejte angrešt, posypte cukrem a skořicí a překryjte drobenkou z másla, mouky a cukru. Pečte do zlatova a podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou.

7. Sirup nebo limonáda

Pokud chcete něco osvěžujícího k pití, vyrobte si angreštový sirup. Stačí ovoce povařit s cukrem, citronovou šťávou a následně přecedit. Hotový sirup pak rozředíte vodou a máte skvělý letní nápoj bez chemie.

8. Angreštová zmrzlina nebo sorbet

Osvěžující dezert ideální na horké dny. Z angreštu můžete připravit jemný ovocný sorbet nebo smetanovou zmrzlinu. Skvěle se kombinuje s mátou, citronem nebo medem.

Závěr

Angrešt je univerzální a chutné ovoce, které v kuchyni rozhodně najde široké uplatnění. Ať už jej použijete do koláčů, omáček, zavařenin nebo limonád, vždy vám přinese osvěžující a neotřelý chuťový zážitek. Tak se nebojte experimentovat – angrešt rozhodně stojí za to!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Z angreštu připravíte letní dobroty pro celou rodinu. Třeba koláče, marmeládu i omáčku, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×