Všechny vůně kari
Indie na talíři
Asijská a indická kuchyně je v Čechách velice oblíbená. Odpovídá tomu i počet nově vzniklých restaurací a bister napříč všemi městy. Mnoho lidí si rádo připravuje exotické pokrmy doma. Suroviny jsou k sehnání ve specializovaných obchodech, na tržištích, ale i v potravinových řetězcích. Největší oblibě se asi těší kari. Směs koření, která se používá k přípravě indických a asijských jídel. Druhů kari je mnoho a pro začátečníky nemusí být snadné se v tom vyznat. Pojďme si v tom tedy udělat jasno.
Existují tři základní druhy kari, které rozlišujeme podle barvy. Červené, zelené a žluté. Kari seženeme v sypké podobě a jako pastu. Kari pastu si můžete vyrobit i sami doma, není to nic složitého.
Červené kari
Červené kari je ze všech druhů nejvíce pálivé. Barvu totiž má od červených, silně pálivých chilli papriček. Obsahuje mimo jiné zázvor, česnek, šalotku a mnoho dalších druhů koření. Nejčastěji se používá v thajské kuchyni, ale i v indické. K sehnání je běžně v podobě pasty, někdy i sypané. Červené kari rozhodně není pro ty, kteří nemají rádi ostré. Používá se k přípravě polévek a omáček s červenou čočkou, masem či zeleninou a kokosovým mlékem.
Žluté kari
Tento druh je nejběžnější a nejdostupnější. Prodává se sáčkované od různých výrobců a je k zakoupení snad ve všech obchodech s potravinami. Jeho složení se dle výrobce liší. Většinou je základem římský kmín, žluté chilli a kurkuma – odtud jeho barva. Toto kari je pro začátečníky, kteří nemusí příliš pálivé pokrmy. Používá se převážně k přípravě indických jídel.
Zelené kari
Zelené kari v Čechách seženete hlavně v podobě pasty. Je nejméně pálivé. Barvu má od zelených chilli papriček. Často se v asijské kuchyni používá k přípravě krémových omáček s kokosovým mlékem, které jsou pak opravdu jemné. Nejlépe se hodí na přípravu kuřecího masa.
Kari kuře v kokosovém mléce
Kari omáčka s kokosovým mlékem je velice chutná. Vyzkoušejte recept se žlutým kari.