Voňavé rohlíky z vlastní trouby – zvládne je každý

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Domácí rohlíky mají jedinečné kouzlo. Jsou voňavé, čerstvé a krásně křupavé – přesně takové, jaké v obchodě jen těžko najdete. I když si rohlíky můžete koupit doslova na každém rohu, vlastnoručně upečené chutnají zkrátka jinak. A není to vůbec tak složité, jak by se mohlo zdát!

Proč si upéct rohlíky doma?

Domácí rohlíky oceníte nejen pro jejich chuť, ale také pro kontrolu nad tím, co do nich dáváte. Žádná chemie, jen poctivé suroviny. Navíc si můžete vyhrát s tvarem, velikostí nebo posypem podle vlastní chuti – mák, kmín nebo sůl? Je to jen na vás.

Co budete potřebovat

Množství: 12–16 rohlíků

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného
  • 300 ml vlažného polotučného mléka
  • 5 g cukru (špetka)
  • 3 g soli
  • 60 g sádla (nebo másla)

Na potření a posyp: voda se solí, mák, kmín nebo hrubá sůl


Postup krok za krokem

1. Připravte kvásek

Do hrnečku rozdrobte droždí, přidejte trochu mléka, cukr, lžíci mouky a špetku soli. Zamíchejte a nechte kvásek vzejít 10 minut.

2. Vypracujte těsto

Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, vzešlý kvásek a změklé sádlo. V robotu hněťte nejprve pomalu, pak na střední rychlost asi 5 minut, dokud těsto nebude hladké a pružné. Nesmí se lepit ani být příliš tvrdé.

3. Nechte kynout

Těsto zformujte do koule, vložte do mísy vymazané olejem a zakryjte potravinářskou fólií. Kynutí trvá přibližně 90 minut při pokojové teplotě – těsto by mělo zdvojnásobit objem.

4. Tvarujte rohlíky

Vykynuté těsto rozdělte na 12–16 stejných kousků (můžete i vážit – cca 50–80 g na jeden rohlík). Vytvořte bochánky a nechte je 15 minut odpočinout. Každý bochánek rozválejte do trojúhelníku a zarolujte od široké strany k úzké. Pokládejte na plech s pečicím papírem.

5. Předehřejte troubu

Zapněte troubu na 230 °C. Rohlíky potřete směsí vody a soli, posypte dle chuti a těsně před pečením nalijte na dno trouby trochu vody – zajistíte tím správnou vlhkost.

6. Pečte dozlatova

Pečte přibližně 10 minut, dokud rohlíky nezískají zlatavou barvu. Po vytažení je přendejte na mřížku, aby nevlhly zespodu.

Tipy pro dokonalé rohlíky

  • Používejte kvalitní droždí – čerstvé nesmí být vyschlé, sušené jen od ověřené značky.
  • Mléko musí být vlažné, ne studené – jinak droždí nekyne.
  • Sádlo dodá rohlíkům neutrální chuť, máslo je udělá výraznější.
  • Nemoučete vál při rolování – těsto pak lépe drží tvar.

S čím domácí rohlík chutná nejlépe?

Čerstvě upečený rohlík si vychutnáte s máslem, domácí marmeládou, šunkou, nebo klidně jen tak. Ať už ho jíte ke snídani, svačině nebo večer ke sklence mléka, vždy vám připomene chuť domova.

Domácí pečení může být radostí – a křupavé rohlíky jsou ten nejlepší začátek!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Voňavé rohlíky z vlastní trouby – zvládne je každý, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×