Velikonoční nádivka – recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Velikonoční nádivka je tradičním pokrmem neodmyslitelně spjatým s tímto obdobím. Kde se na českých talířích vlastně velikonoční nádivka vzala a jak připravit tu nejlepší?

 

Krátký pohled do gastronomické historie: Kde se vzala velikonoční nádivka?

 
Nádivky jsou pokrm, který má již bohatou historii. Už Severín mladší se na počátku 16. století ve své kuchařce zmiňuje o lahůdce v podobě telecího hrudí nadívaného směsí vajec, rozinek a mandlí a bohatě kořeněné. Běžně se podávalo i drůbeži nadívané jablky či hruškami.
Velikonoční nádivka skutečně původně sloužila k nadívání. Nadívala se kůzlata, holoubata, ale i jehňata nebo králíci. Až později se z ní stal samostatný pokrm, do kterého se dostaly i bylinky a vejce.
Od své dnešní podoby se však úplně původní nádivka lišila, naši předkové do ní nedávali žádné pečivo. Dobový recept na velikonoční nádivku by nám velel svařit nejprve mléko s krupicí do podoby husté kaše. Následně se přidalo vejce, čerstvé kopřivy, a především nasekané maso.
Lidový název nádivky hlavička ostatně pochází právě od masa, které se do ní dávalo. Šlo totiž o jehněčí, telecí nebo kůzlečí z hlavy. Uvádí se také, že tradiční velikonoční nádivka by měla obsahovat všechny tři druhy masa.
Některé zdroje ovšem tvrdí, že toto lidové označení má pokrm proto, že připomíná svou strukturou trnovou korunu.

 

Jak a kdy se velikonoční nádivka konzumovala
 

Velikonoční nádivka by se tradičně měla konzumovat na Bílou sobotu, a to k večeři. Šlo o vydatné jídlo, které ovšem strávníci po předchozím půstu ocenili. Páteční půst byl poměrně striktní a trval už od snídaně ve čtvrtek. Pokrm byl tak pomyslným mostem ke slavnostnímu hodování.
I dnes jej máme zažitý jako velikonoční tradici. A to i proto, že doslova přináší na naše talíře jaro, vzhledem k tomu, že do něj patří bylinky. Velikonoční nádivka je tak symbolem nového života i naděje na úrodný rok.
Kromě kopřiv přidávaly kuchařky v minulosti do nádivky i bylinu, kterou už podle názvu většina současných lidí znát nebude: takzvaný vopenec, kunrtálek či jinak zvaný i kočičí tlapa. Oficiální název je popenec obecný a jde o léčivou a užitkovou rostlinu. Mylně bývá považován za plevel, takže pokud ho na své zahradě najdete, zkuste si ho natrhat a schovat na využití v kuchyni.
Zvyk přidávat do nádivky pečivo se rozšířil až v 19. století. Současně se velikonoční nádivka, která se tradičně objevoval hlavně na dvorských tabulích, rozšířil i do prostých domácností.

 
Jak vypadá velikonoční nádivka dnes
 

S dnešní nádivkou se to má podobně jako s mnoha jinými pokrmy, například s bramborovým salátem nebo svíčkovou. Každý velikonoční nádivku připravuje po svém a platí téměř, že co rodina, to recept na velikonoční nádivku.
Moderní nádivky navíc neunikly gastronomické kreativitě. Přidávají se tak do nich i suroviny jako kokosové mléko, batáty nebo cuketa.
Mnozí by také přísahali na nádivku vylepšenou houbami. Ostatně jednou z obdob nádivky je tradiční krkonošský hubník. Houbovou nádivku si oblíbili i vegetariáni. Ti, kteří neuznávají ve svém jídelníčku maso, mohou použít v receptu dokonce i tempeh nebo jáhly. Pro zjemnění chuti lze přidat do původní receptury také ovesné vločky.
Jednoduchou výměnou klasického pečiva za to bezlepkové se velikonoční nádivka stane vhodnou také pro osoby s bezlepkovou dietou. Pro bezlaktózovou dietu postačí kravské mléko vyměnit za rostlinnou alternativu, například za mléko rýžové. Jinak bude základní recept stejný.
 


Nejlepší velikonoční hlavička
 

Co nenahrazovat a neměnit a proč? Podmínkou velikonoční nádivky by stále měly být bylinky. Kromě kopřiv můžete použít i špenát, petrželku, medvědí česnek nebo pórek.
Co se týče masa, používají se bílá. Záleží na preferenci strávníka, zda to bude kuřecí, králičí nebo jehněčí. Dobrou volbou je však i uzené maso, například bůček. Některé recepty pracují také s kombinací bůčku a libovější slaniny.
 

Jak na velikonoční nádivku
 

doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 5 porcí
 
Co budeme potřebovat:
 
• 5 rohlíků (možno nahradit i toastovým chlebem nebo vekou)
• 5 vajec
• 250 g vepřového uzeného masa (krkovice, koleno, plec), možno použít i vařené maso
• 150 ml mléka
• sůl
• pepř
• muškátový oříšek
• 200 g nasekaných kopřiv či jiných bylin
 
Postup přípravy:
 
Pro velikonoční nádivku se příliš nehodí čerstvé pečivo, mělo by nejlépe být asi tři dny staré. Proč? Čerstvé rohlíky nasáknou příliš mléka a stane se z nich kaše. Doporučeno je navíc rohlíky před dalším zpracováním osmažit na másle, to nádivce dodá zajímavou chuť.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do vhodné mísy. Zalijeme mlékem, necháme pečivo cca 15 minut důkladně nasáknout.
Část mléka lze nahradit i vývarem. Můžeme tak zužitkovat další surovinu, pokud se rozhodneme přidat do nádivky vařené maso. V recepturách se dočtete, že mléko je možno nahradit vývarem zcela. To lze připustit, avšak nezaměňujte mléko za vodu, nádivka rozhodně nebude tak dobrá.
Maso ovšem v receptu být nemusí, můžeme také zvolit tradiční způsob podávání nádivky a naplnit ji do kuřete.
Oddělíme si žloutky a bílky, žloutky ihned přidáme do nádivky. Celou směs ochutíme solí a pepřem a muškátovým oříškem. Některé recepty na velikonoční nádivku v této fázi dochucují například i majoránkou, petrželkou nebo pažitkou či jiným kořením dle chuti. Přidejte maso a nezapomeňte na tradiční kopřivy.
Vyšlehejte sníh z bílků a opatrně vmíchejte. Bílky se, pozor, dávají až na úplný závěr. Některé recepty na velikonoční nádivku nahrazují sníh z bílků práškem do pečiva.
Ještě je nutné uvést, že běžné jsou zjednodušené recepty, které jistě přinesou uspokojivý výsledek. Chceme-li se přípravě nádivky věnovat s pečlivostí, pak postup zahrnuje i máslo. Žloutky by se na samém počátku měly utřít s máslem do pěny. Modifikovaný postup, který stále s máslem počítá, říká, že stačí 30 g rozpuštěného másla nalít na rohlíky.
Směs přendejte do pekáče vymazaného máslem a pečte na 170 °C přibližně 30 minut. Po upečení nakrájejte a podávejte nejlépe s kyselou okurkou. Velikonoční nádivku lze konzumovat teplou i studenou.

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše


Velikonoční jidáše zdobí velikonoční tabuli, a tak si zaslouží skvělý recept. Tady je.


Velikonoční vaječná tlačenka

Velikonoční vaječná tlačenka


Pro fajnšmekry je tu recept na velikonoční vaječnou tlačenku, která zasytí i toho nejvějšího jedlíka.


Veganská velikonoční nádivka

Veganská velikonoční nádivka


Veganská verze oblíbeného receptu na velikonoční nádivku se prostě obejde bez uzeného masa a stejně chutná skvěle.


Velikonoční beránek bez lepku

Velikonoční beránek bez lepku


Pro ty, co nemohou lepek, jsme připravili bezpečný recept na velikonočního beránku.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Velikonoční nádivka – recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Velikonoční nádivka – .
Nebo hledejte podobné podle části názvu: velikonoční, nádivka.


×