Veganství a Velikonoce – jde to?
Velikonoce jsou tradičně spojeny s vejci, jehněčím masem a dalšími živočišnými produkty. Co když ale chceme oslavit tyto jarní svátky bez utrpení zvířat? Odpověď je jednoduchá: Velikonoce lze prožít i čistě rostlinným způsobem.
Velikonoce bez vajec a masa? Ano!
Velikonoce nejsou jen o tradičních pokrmech, ale hlavně o oslavě jara, probouzení přírody a nových začátcích. Zkuste letos slavit svátky v souladu s přírodou a vyměňte vejce za kreativní alternativy. A co jíst místo klasických velikonočních jídel? Máme pro vás veganské recepty na mazanec i velikonoční nádivku, které jsou chutné, výživné a etické.
Co barvit místo vajec? Vyzkoušejte kreativní tipy
Pokud chcete zachovat velikonoční tradici zdobení vajec, ale nechcete používat vejce, existuje mnoho alternativ:
Kameny – Najděte si hladké oblázky a nabarvěte je přírodními barvami.
Dřevěná vejce – Jsou opakovaně použitelná a vypadají krásně.
Perníčky ve tvaru vajec – Můžete je ozdobit rostlinnou polevou.
Papírová vejce – Vystřihněte z papíru velikonoční vzory a pomalujte je.
Velikonoční recepty bez vajec, mléka a masa
Tradiční velikonoční pokrmy lze snadno připravit v rostlinné variantě. Přinášíme vám dva skvělé recepty na veganský mazanec a veganskou velikonoční nádivku.
Veganský mazanec
Upečte si lahodný, nadýchaný a voňavý velikonoční mazanec bez mléka a vajec, který zvládne opravdu každý.
Ingredience:
- 600 g hladké špaldové mouky
- 200 g třtinového cukru
- 200 ml rostlinného mléka (výběr rostlinných mlék zde)
- 60 g rostlinného oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ kostky droždí
- ½ lžičky soli
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička mouky
- 100 g rozinek
- 100 g plátků mandlí
Postup:
- Připravte kvásek: Smíchejte nadrobené droždí, sůl, cukr, lžičku mouky a vlažné rostlinné mléko. Nechte 15 minut vzejít.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, olej, citronovou šťávu a zbytek mléka. Přidejte kvásek a dobře propracujte.
- Vmíchejte rozinky a mandle, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň hodinu.
- Po vykynutí vytvarujte bochánek a nechte ho ještě 30 minut kynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
- Nechte vychladnout a podávejte.
Veganská velikonoční nádivka
Tradiční velikonoční nádivka ve veganské variantě plná vůně jarních bylinek.
Ingredience:
- 3 rohlíky (pozor na sádlo ve složení)
- 1 lžíce instantní kukuřičné polenty (nebo rozmačkané tofu)
- 200 ml zeleninového vývaru
- 100 g uzeného tofu
- 100 g uzeného tempehu
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička černé soli (dodá vaječnou chuť)
- ½ lžičky pepře
- 1 lžička majoránky
- hrst nasekaných kopřiv, petržele a čerstvého špenátu
Postup:
- Nakrájejte rohlíky a navlhčete je zeleninovým vývarem. Pokud jsou příliš mokré, nechte je okapat.
- Přidejte na kostičky nakrájené uzené tofu a tempeh.
- Vmíchejte nasekané bylinky, černou sůl, pepř a majoránku.
- Přidejte rozmačkané tofu smíchané s trochou rostlinného mléka nebo vody. Směs by měla být hustá.
- Vymažte pečicí formu olejem a vysypte strouhankou, nebo použijte pečicí papír.
- Pečte na 180–200 °C dozlatova, asi 30 minut.
- Podávejte teplé nebo studené, například s bramborovým salátem.
Velikonoce jako svátky jara a rostlinné stravy
Velikonoce nemusí být jen o vajíčkách a mase, ale mohou být oslavou přírody a rostlinné stravy. Vyzkoušejte letos veganské alternativy a užijte si zdravější a udržitelnější svátky. Více o veganských produktech a trvalé udržitelnosti najdete také v dm v sekci veganských produktů.
Přejeme krásné, veselé a chutné Velikonoce bez kompromisů!