Veganství a Velikonoce – jde to?

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Velikonoce jsou tradičně spojeny s vejci, jehněčím masem a dalšími živočišnými produkty. Co když ale chceme oslavit tyto jarní svátky bez utrpení zvířat? Odpověď je jednoduchá: Velikonoce lze prožít i čistě rostlinným způsobem.

Velikonoce bez vajec a masa? Ano!

Velikonoce nejsou jen o tradičních pokrmech, ale hlavně o oslavě jara, probouzení přírody a nových začátcích. Zkuste letos slavit svátky v souladu s přírodou a vyměňte vejce za kreativní alternativy. A co jíst místo klasických velikonočních jídel? Máme pro vás veganské recepty na mazanec i velikonoční nádivku, které jsou chutné, výživné a etické.

Co barvit místo vajec? Vyzkoušejte kreativní tipy

Pokud chcete zachovat velikonoční tradici zdobení vajec, ale nechcete používat vejce, existuje mnoho alternativ:

Kameny – Najděte si hladké oblázky a nabarvěte je přírodními barvami.


Dřevěná vejce – Jsou opakovaně použitelná a vypadají krásně.

Perníčky ve tvaru vajec – Můžete je ozdobit rostlinnou polevou.

Papírová vejce – Vystřihněte z papíru velikonoční vzory a pomalujte je.

Velikonoční recepty bez vajec, mléka a masa

Tradiční velikonoční pokrmy lze snadno připravit v rostlinné variantě. Přinášíme vám dva skvělé recepty na veganský mazanec a veganskou velikonoční nádivku.

Veganský mazanec

Upečte si lahodný, nadýchaný a voňavý velikonoční mazanec bez mléka a vajec, který zvládne opravdu každý.

Ingredience:

  • 600 g hladké špaldové mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml rostlinného mléka (výběr rostlinných mlék zde)
  • 60 g rostlinného oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ kostky droždí
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička mouky
  • 100 g rozinek
  • 100 g plátků mandlí

Postup:

  1. Připravte kvásek: Smíchejte nadrobené droždí, sůl, cukr, lžičku mouky a vlažné rostlinné mléko. Nechte 15 minut vzejít.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, olej, citronovou šťávu a zbytek mléka. Přidejte kvásek a dobře propracujte.
  3. Vmíchejte rozinky a mandle, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň hodinu.
  4. Po vykynutí vytvarujte bochánek a nechte ho ještě 30 minut kynout.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
  6. Nechte vychladnout a podávejte.

Veganská velikonoční nádivka

Tradiční velikonoční nádivka ve veganské variantě plná vůně jarních bylinek.

Ingredience:

  • 3 rohlíky (pozor na sádlo ve složení)
  • 1 lžíce instantní kukuřičné polenty (nebo rozmačkané tofu)
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 100 g uzeného tofu
  • 100 g uzeného tempehu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička černé soli (dodá vaječnou chuť)
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička majoránky
  • hrst nasekaných kopřiv, petržele a čerstvého špenátu

Postup:

  1. Nakrájejte rohlíky a navlhčete je zeleninovým vývarem. Pokud jsou příliš mokré, nechte je okapat.
  2. Přidejte na kostičky nakrájené uzené tofu a tempeh.
  3. Vmíchejte nasekané bylinky, černou sůl, pepř a majoránku.
  4. Přidejte rozmačkané tofu smíchané s trochou rostlinného mléka nebo vody. Směs by měla být hustá.
  5. Vymažte pečicí formu olejem a vysypte strouhankou, nebo použijte pečicí papír.
  6. Pečte na 180–200 °C dozlatova, asi 30 minut.
  7. Podávejte teplé nebo studené, například s bramborovým salátem.

Velikonoce jako svátky jara a rostlinné stravy

Velikonoce nemusí být jen o vajíčkách a mase, ale mohou být oslavou přírody a rostlinné stravy. Vyzkoušejte letos veganské alternativy a užijte si zdravější a udržitelnější svátky. Více o veganských produktech a trvalé udržitelnosti najdete také v dm v sekci veganských produktů.

Přejeme krásné, veselé a chutné Velikonoce bez kompromisů!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Veganství a Velikonoce – jde to?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Veganství a Velikonoce – jde to?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: veganství, velikonoce, jde, to?.


×