Vánoční štola: vyzkoušejte německou verzi klasické vánočky
V Čechách se o vánočních svátcích tradičně peče vánočka z kynutého těsta. Nadýchané pečivo plné rozinek, ozdobené mandlemi má však u našich německých sousedů velkou konkurenci.
Zaplétání pramenů těsta do vánočky chce trochu pekařského umu a tradice jejich pečení o vánočních svátcích sahá až do doby Václava IV. V domácnostech se nadýchaná vánočka začala běžně péct v 18. století a pečivo to bylo a dosud je velmi oblíbené. Vánočka se tradičně pekla z devíti pramenů a dokonce se do ní zapékala i mince. Kdo ji našel, tomu měla přinést štěstí.
Ti, co si netroufají na větší počet pramenů, si nemusejí zoufat, protože vánočku lze upéct i jen ze dvou. Pokročilí pekaři si pak směle mohou troufnout na složitější postup. Do zapletené štědrovky se tradičně přidávají rozinky naložené v rumu. Vánočka se sype plátky mandlí a někdy také moučkovým cukrem.
Bohatší sousedé
Oproti německé štóle je naše vánočka tak trochu chudá příbuzná. Německá varianta vánočního pečiva totiž obsahuje nejen rozinky, ale také kandované ovoce, více cukru a koření. Symbolika i tradice jsou však velmi podobné jako u nás. Stejně jako vánočka, i štóla má připomínat děťátko zavinuté v peřince a za původním receptem bychom se museli vydat o pár století dozadu. Za mistry v pečení štoly jsou považováni naši saští sousedé, kteří původní recept střeží jako oko v hlavě. Dokonce na to mají i speciální organizaci, a to Svaz na ochranu Drážďanské štoly!
Recept na štólu
Předpisů na štólu existují desítky a podobně jako u nás se takové pekařské poklady dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte štólu i vy, třeba si najde cestu i na vaší vánoční tabuli!
Na 2 štóly budete potřebovat:
200 g másla + na pomazání
850 g pšeničné hladké mouky
2 vejce
100 g cukru + lžičku do kvásku
2 vanilkové cukry
300 g rozinek
1 lžičku citronové kůry
1 kostičku čerstvého droždí
100 g kandované pomerančové kůry
100 g kandované citronové kůry
100 g mletých mandlí
125 ml rumu
150 ml mléka
1 lžičku skořice
1 lžičku kardamomu
1 lžičku mletého muškátového květu
špetku soli
moučkový cukr na posypání
Postup:
1. V míse smícháme rozinky, citronovou kůru, kandované kůry a polijeme je rumem. Pak přimícháme mleté mandle. Směs necháme přes noc odležet. Pokud nemáte tolik času, stačí i hodina.
2. Mouku nasypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Na droždí nalijeme 2 lžíce vlažného mléka a přidáme lžičku cukru. V důlku promícháme droždí s mlékem a přimícháme i trochu okolní mouky. Mísu zakryjeme a na teplém místě necháme asi 15 minut, dokud nevzejde kvásek.
3. Povolené máslo nakrájíme na kostičky a přidáme k mouce, společně s vejci, vanilkovým cukrem, kořením a solí. Vše promícháme a na vysoký stupeň necháme v robotu pár minut prohníst, přičemž k těstu postupně přiléváme zbylé mléko. Nakonec do základu přidáme směs kandovaného ovoce s rumem z první mísy. Těsto znovu prohněteme, mísu zakryjeme a necháme půl hodiny kynout.
4. Těsto rozdělíme na dva stejné kusy, které vytvarujeme do podlouhlého bochníku. Pomocí válečku půlku bochníku trochu zploštíme a přeložíme přes něj tlustší část. Bochník dotvarujeme rukama.
5. Pečící plech vyložíme nejdříve alobalem, pak pečícím papírem, položíme na něj štólu, kterou zakryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout. V mezičase předehřejeme troubu na 200°C (horní/spodní ohřev). Jakmile je kynutí u konce, snížíme teplotu v troubě na 160°C, vložíme štólu a pečeme ji 45 – 50 minut.
6. Hotové, ještě teplé pečivo potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout. Pak ho znovu potřeme a bohatě obalíme v moučkovém cukru.
Tradiční česká vánočka
Tahle tradiční kynutá dobrota připomíná miminko v peřinkách a české Vánoce se bez ní neobejdou.
Vánoční bramborový salát
Další pokrm, který nesmí chybět na štědrovečerní tabuli je bramborový salát.
Smažený kapr
Kapr je u nás o Vánocích stále populární. Zdravá a chutná česká ryba má na talíři své místo.
Novoroční štóla s tvarohem
Vyzkoušejte recept na štólu s tvarohem. Je o něco vláčnější než klasická varianta.