Vánoční štola: vyzkoušejte německou verzi klasické vánočky

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V Čechách se o vánočních svátcích tradičně peče vánočka z kynutého těsta. Nadýchané pečivo plné rozinek, ozdobené mandlemi má však u našich německých sousedů velkou konkurenci.

Zaplétání pramenů těsta do vánočky chce trochu pekařského umu a tradice jejich pečení o vánočních svátcích sahá až do doby Václava IV. V domácnostech se nadýchaná vánočka začala běžně péct v 18. století a pečivo to bylo a dosud je velmi oblíbené. Vánočka se tradičně pekla z devíti pramenů a dokonce se do ní zapékala i mince. Kdo ji našel, tomu měla přinést štěstí.

Ti, co si netroufají na větší počet pramenů, si nemusejí zoufat, protože vánočku lze upéct i jen ze dvou. Pokročilí pekaři si pak směle mohou troufnout na složitější postup. Do zapletené štědrovky se tradičně přidávají rozinky naložené v rumu. Vánočka se sype plátky mandlí a někdy také moučkovým cukrem.

Bohatší sousedé

Oproti německé štóle je naše vánočka tak trochu chudá příbuzná. Německá varianta vánočního pečiva totiž obsahuje nejen rozinky, ale také kandované ovoce, více cukru a koření. Symbolika i tradice jsou však velmi podobné jako u nás. Stejně jako vánočka, i štóla má připomínat děťátko zavinuté v peřince a za původním receptem bychom se museli vydat o pár století dozadu. Za mistry v pečení štoly jsou považováni naši saští sousedé, kteří původní recept střeží jako oko v hlavě. Dokonce na to mají i speciální organizaci, a to Svaz na ochranu Drážďanské štoly!


Recept na štólu

Předpisů na štólu existují desítky a podobně jako u nás se takové pekařské poklady dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte štólu i vy, třeba si najde cestu i na vaší vánoční tabuli!

Na 2 štóly budete potřebovat:

200 g másla + na pomazání

850 g pšeničné hladké mouky

2 vejce

100 g cukru + lžičku do kvásku

2 vanilkové cukry

300 g rozinek

1 lžičku citronové kůry

1 kostičku čerstvého droždí

100 g kandované pomerančové kůry

100 g kandované citronové kůry

100 g mletých mandlí

125 ml rumu

150 ml mléka

1 lžičku skořice

1 lžičku kardamomu

1 lžičku mletého  muškátového květu

špetku soli

moučkový cukr na posypání


Postup:

1. V míse smícháme rozinky, citronovou kůru, kandované kůry a polijeme je rumem. Pak přimícháme mleté mandle. Směs necháme přes noc odležet. Pokud nemáte tolik času, stačí i hodina.

2. Mouku nasypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Na droždí nalijeme 2 lžíce vlažného mléka a přidáme lžičku cukru. V důlku promícháme droždí s mlékem a přimícháme i trochu okolní mouky. Mísu zakryjeme a na teplém místě necháme asi 15 minut, dokud nevzejde kvásek.

3. Povolené máslo nakrájíme na kostičky a přidáme k mouce, společně s vejci, vanilkovým cukrem, kořením a solí. Vše promícháme a na vysoký stupeň necháme v robotu pár minut prohníst, přičemž k těstu postupně přiléváme zbylé mléko. Nakonec do základu přidáme směs kandovaného ovoce s rumem z první mísy. Těsto znovu prohněteme, mísu zakryjeme a necháme půl hodiny kynout.

4. Těsto rozdělíme na dva stejné kusy, které vytvarujeme do podlouhlého bochníku. Pomocí válečku půlku bochníku trochu zploštíme a přeložíme přes něj tlustší část. Bochník dotvarujeme rukama.

5. Pečící plech vyložíme nejdříve alobalem, pak pečícím papírem, položíme na něj štólu, kterou zakryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout. V mezičase předehřejeme troubu na 200°C (horní/spodní ohřev). Jakmile je kynutí u konce, snížíme teplotu v troubě na 160°C, vložíme štólu a pečeme ji 45 – 50 minut.

6. Hotové, ještě teplé pečivo potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout. Pak ho znovu potřeme a bohatě obalíme v moučkovém cukru.

Tradiční česká vánočka

Tradiční česká vánočka


Tahle tradiční kynutá dobrota připomíná miminko v peřinkách a české Vánoce se bez ní neobejdou.


Vánoční punč

Vánoční punč


Něco teplého na zahřátí? Vyzkoušejte kořeněný vánoční punč! Zahřeje na těle i na duši.


Vánoční bramborový salát

Vánoční bramborový salát


Další pokrm, který nesmí chybět na štědrovečerní tabuli je bramborový salát.


Smažený kapr

Smažený kapr


Kapr je u nás o Vánocích stále populární. Zdravá a chutná česká ryba má na talíři své místo.


Novoroční štóla s tvarohem

Novoroční štóla s tvarohem


Vyzkoušejte recept na štólu s tvarohem. Je o něco vláčnější než klasická varianta.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Vánoční štola: vyzkoušejte německou verzi klasické vánočky, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: vánoční, štola:, vyzkoušejte, německou, verzi, klasické, vánočky.


×