Vánoce jsou minulostí. Začíná doba masopustní!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Pro věřící i bezvěrce jsou Vánoce jedny z nejdůležitějších svátků v roce. Spojené jsou s mnoha tradicemi a zvyklostmi, a také s dobou půstu, který svátkům předchází. O Vánocích si sice dopřáváme hojnost jídla a pití, ale to pravé hodování přichází až s masopustem.

Doba masopustní začíná po svátku Tří králů, který připadá na 6. prosince a uzavírá cyklus křesťanských Vánoc. Konec masopustu je pohyblivý a odvíjí se od začátku Velikonoc. Datum proto není pevně stanovené, zato víme, že doba bujarého veselí končí v úterý, před Popeleční středou.

Masopust není půst

Kořeny svátku sahají opět až do doby pohanské, kdy se v tuto dobu uctívala Matka země a konaly se očistné, ochranné i iniciační obřady. První zmínky o nám známém masopustu pocházejí ze středověku a dle tradice se lidé veselili s dobrým jídlem, pitím, tancovali a převlékali se za maškary.

Po důstojných oslavách Vánoc se tak bylo možné více uvolnit a před Velikonočním půstem si pořádně nezávazně "zařádit".  Slavilo se ve městech i na venkově, konaly se zabijačky, průvody maškar, tancovačky, bály a pořádala se i divadelní představení.


Název masopust se proto může zdát trochu zavádějící. Nejde totiž o složeninu slov maso a půst, jak se na první pohled nabízí. Ve skutečnosti se nejedná o odpírání si masa, ale o slovo pustit – tedy naopak si ho dovolit.

Čuníci to měli spočítané

Za nejdůležitější období masopustu platí jeho poslední tři dny – tedy neděle, pondělí a úterý -, kterým se přezdívá ostatky či fašaňky. Tančilo se, jedlo, pilo, zpívalo, a to vše vyvrcholilo v maškarní úterý, kdy masopust o půlnoci končil. Lidé se převlékaly do masek a po vesnicích a městech se proháněli medvědi, koně, slamáci, kozlíci a další masky. Podoba masopustních obchůzek je krajovou záležitostí a rozdílné byly ve městech a na vesnicích. Kdo by chtěl i dnes zažít pravý masopustní rej, může vyrazit například do Milevska, kde lze navštívit také Muzeum Milevských maškar a svátek prozkoumat do detailů.  

Než se dříve lidé roztančili a rozdováděli, museli se pořádně posilnit. Ostatkům proto předcházely zabijačky a Tučný čtvrtek, kdy se bohatě servírovaly vepřové dobroty, ale také laskominy sladké jako koblihy a šišky.

Konec masopustu znamenal také konec zimního zemědělského období a lidé se začali připravovat nejen na práce na polích, ale také na Velikonoce, kterým předcházel čtyřicetidenní půst. Po ukončení masopustu byla na pořadu Popeleční středa, návštěva kostela a opětovné zklidnění.


Zdroj: Český rok od jara do zimy

Koblížky sypané skořicí

Koblížky sypané skořicí


Tradiční masopustní sladká dobrota, to jsou smažené koblížky.


Kroupová polévka z vepřového masa

Kroupová polévka z vepřového masa


Ze zabijačky se zužitkovalo všechno. Z vepřového masa se dala uvařit i chutná a výživná polévka.


Kysané zelí s červenou řepou

Kysané zelí s červenou řepou


Vitamínová bomba, která je jako stvořená pro zimní období i jako příloha k masovým pokrmům.


Bramborové šišky s povidly

Bramborové šišky s povidly


S povidly nebo s mákem? Bramborové šišky jsou klasika, která udělá za pár korun radost malým i velkým.


Vepřová  pečeně

Vepřová pečeně


Co podávat v neděli nebo ve svátek? Vyzkoušejte vepřovou pečeni!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Vánoce jsou minulostí. Začíná doba masopustní! , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: vánoce, jsou, minulostí., začíná, doba, masopustní!.


×