Vaječné přebytky? S tímto receptem žádný problém!
Velikonoce jsou minulostí a v kuchyni zbyla spousta malovaných vajíček? Přinášíme vám tip, jak se vaječných přebytků snadno a kreativně zbavit. Kromě klasické vajíčkové pomazánky lze vejce uplatnit i v nápaditějších receptech a jeden takový naleznete níže v článku.
Vejce jsou potravina, která celkem rychle podléhá zkáze, proto není dobré s konzumací velikonočních vajíček příliš dlouho otálet. Uvařené natvrdo sice vydrží v lednici až dva týdny, kdo chce mít ale jistotu, že je potravina nezávadná, měl by se do nich pustit co nejdříve.
Vejce, kam se podíváš
Problémem však bývá fakt, že jsou lidé po Velikonocích této dobroty dost přejedení a představa další várky vaječné pomazánky může vyvolat v domácnostech silnou vlnu nevole. To však není důvodem vyhazovat cenný zdroj bílkovin, jakým vajíčka jsou.
Ze zbylých vajec se nejčastěji připravuje již zmiňovaná pomazánka, vajíčka se dají přidat do salátu, a to nejen do bramborového. Osolené vejce natvrdo skvěle chutná s chlebem namazaným máslem. Servírovat se dá i přelité koprovou, křenovou nebo hořčičnou omáčkou. Existují však i recepty, v nichž se spotřebuje větší množství vajec naráz, a ty jsou jako stvořené po tuto povelikonoční dobu.
Vaječné karbanátky
Maso v karbanátcích je v tomto receptu nahrazené vajíčky, která výživově skvěle nahradí masovou složku. Do receptu je jich potřeba rovnou celých deset kousků!
Pro recept budete potřebovat: 10 natvrdo uvařených vajec + 1 syrové, 2 plátky toastového chleba, 250 ml mléka, polovinu svazku jarní cibulky, 1 cibuli, 1 lžičku plnotučné hořčice, šťávu z půlky citronu, špetku cukru a pepře, lžičku soli, strouhanku, olej na smažení, pažitku
Postup:
1. Z toastového chleba odřízneme kůrky a zbytek namočíme do mléka. Natvrdo uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na pánvi zahřejeme olej a necháme na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli i na kolečka pokrájenou jarní cibulku.
2. Pažitku nasekáme a smícháme ji s vejci a vychlazenými cibulemi. Pak přidáme syrové vajíčko promíchané se solí, cukrem, hořčicí, citronovou šťávo a pepřem. Z toastového chleba vymačkáme mléko a rozdrobený ho přidáme do mísy ke hmotě. Ze směsi vytvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance.
3. Karbanátky osmažíme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova z obou stran. Podáváme s bramborami.

Vaječná pomazánka s celerem
Klasickou vaječnou pomazánku lze oživit aromatickou zeleninou - celerem.

Pomazánka na chlebíčky z vajec a sýra
Osvědčená klasika v podobě vaječné pomazánky se hodí i na chlebíčky.

Vajíčkový salát jako od babičky
Hutný a velmi chutný! Přesně takový je recept na vaječný salát podle babiččina předpisu.

Topinka s pomazánkou z avokáda a vajec
Kombinace avokáda a vajec je velmi výživná. Obsahuje totiž spoustu hodnotných bílkovin.

Vaječná omeleta se slaninou
Komu zbyla čerstvá vajíčka, může je zužitkovat například ve formě chutné omelety.