Tři nové restaurace, které stojí za návštěvu v Praze
Obětí koronaviru se stala celá řada restaurací a hospod po celé České republice. Praha nebyla výjimkou, a dokonce dopadla v porovnání s jinými částmi země ještě hůř. Nicméně i v této koronavirové době se otevírají restaurace nové. Hned tři, které stojí za povšimnutí a za návštěvu, byly otevřeny v našem hlavním městě a my si je představíme. Každý z nich je jiná, ale každá staví na kvalitním konceptu a poctivé práci.
Naše putování začíná v pražské čtvrti Karlín, který měl kdysi černou duši, ale v posledních letech se stává pražským gastronomickým centrem. Stalo se to i „díky“ povodni v roce 2002, která podpořila přestavbu celého místa. Hlavní tepnou Karlína je Sokolovská ulice, na které se nachází i naše první zastávka na pouti po třech nových pražských podnicích.
Kro Bistro & Bar
Společnost Kro Kitchen už provozuje bistro a pekárnu na Vinohradech a ve Vršovicích. V Karlíně dostala restaurace název Kro Bistro & Bar. Chlubí se originálními a zajímavými jídly, ale také různorodou kolekcí originálních drinků. Nepostradatelný industriální interiér překvapivě doplňuje nabídku jídel – pečených kuřat. Zapomeňte ale na pečená kuřata ze stánku před Priorem. Tady na ně jdou trochu jinak. Kuřata z bistra Kro si před upečením dopřávají dvoudenní marinování ve speciálním koření, které je smícháno z fermentované cibule a feferonek. K tomu bistro Kro servíruje svoje vlastní autorské omáčky, které se k pečenému kuřeti výborně hodí. Zkuste třeba butter chicken nebo black garlic aioli.
Jestliže neholdujete tolik drůbežímu masu, dejte si vynikající domácí tempeh nebo jejich skvostné dezerty, které se připravují podle sezonního ovoce nebo i zeleniny. Třeba dýňové chutney se slaným karamelem a zmrzlinou z kozího sýra měli loni na podzim a vyplatí si počkat zase na podzim, jestli tuhle hitovku zopakují. Ze zmíněných originálních drinků uveďme kmínový Aquavit Paloma nebo Smoky Tangerine.
Bistro Sensa
My pamětníci vzpomínáme na hospodu Tlustá koala, která se nacházela v Senovážné ulici po léta. Nyní ji však vystřídalo bistro Sensa, které má široký okruh svých fanoušků. Zkušený šéfkuchař Zdeněk Křížek těží se svých cest a pobytů v Číně, Malajsii nebo Japonsku, aby ve střední Evropě nabídl vybroušené asijské speciality. V případě bistra Sensa uvidíte, že i předkrm může být bohatý a načechraný, takový, který vám hned na začátku degustace vyrazí dech. Doporučujeme tyto čtyři: dim sum knedlíčky gyoza či wonton, výtečné jarní závitky plněné mangoldem nebo hovězí tataki se zázvorem, houbičkami a omáčkou z úhoře. V případě hlavního chodu volte například filet z pečené pražmy se skvěle ochucenou omáčkou z manga nebo pečené chobotnice s omáčkou z červeného vína. Všechna jídla jsou naprosto ve špičkové kvalitě, takže se opravdu vyplatí něco málo si připlatit.
U Kalendů
Legendární hospoda U Kalendů vstala z mrtvých jako Fénix z popela. Ke Kalendům už chodil Václav Havel, který na nábřeží bydlel opodál. Restaurace U Kalendů funguje už od počátku minulého století. Někdy lépe, někdy hůře, ale v Podskalí se kdysi scházeli nejrůznější trampové, a tak bylo o zábavu postaráno. A jelikož se tam otevíralo v šest ráno a v tu dobu už měli uvařenou dršťkovou polévku, tak se restaurace U Kalendů stávala útočištěm flamendrů, kteří sbírali síly do nového dne.
Restauraci zrekonstruovali a znovuotevřeli lidé z velké gastronomické skupin Ambiente, která už provozuje například oblíbenou síť pražských hospod Lokál. U Kalendů jako šéfkuchař nově působí talentovaný Jan Všetečka, který je milovníkem staré dobré české kuchyně. Proto na jídelním lístku často najdete pokrmy uvařené z vnitřností. Ale díky blízkosti Vltavy nechybějí ani ryby, proslavené smažené grundle nebo skvělé pepřenky z kapra, které si můžete dát i v Lokále.
Pro odvážné nabízejí jako předkrm vepřovou hlavu a vepřová ouška, ale výborně odprezentovaný pečený pórek. Mezi hlavními jídly můžete vybírat z vepřového jazyka s mrkví a křenem nebo kotlety z přeštíka. Denní menu restaurace U Kalendů se ale často mění, a tak se vyplatí pravidelně kontrolovat jejich webovou stránku. Jako dezert vás nemůže minout zmrzlina z černého pepře s rakytníkem a pečeným chlebem.
Pečené vepřové koleno
Zkuste i vy doma recept na pečené vepřové koleno, abyste na něj nemuseli chodit do hospody.
Šťavnaté pečené kuře
Asi to nebude jako v bistro Kro, ale možná ještě lepší. Je tady recept na šťavnaté pečené kuře.
Grilované rybí filety s petrželovým máslem
Parádní recept na rybí filety s petrželovým máslem patří k jednodušším a rychlým jídlům.
Hruškový dezert
Skvělé pečené hrušky jako recept na hruškový dezert nezklame ani ty nejnáročnější strávníky – děti.