Tradiční svíčková na smetaně s domácím houskovým knedlíkem

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Svíčková patří mezi klenoty české kuchyně a málokterý pokrm vzbudí tolik emocí jako právě ona. Pokud chcete zazářit u rodinného stolu a připravit svíčkovou, která se vyrovná i té od babičky, přinášíme vám podrobný návod krok za krokem. Včetně receptu na poctivý domácí knedlík.

Příprava masa a marinování

Na začátku si očistěte 1 kg hovězího zadního masa (může být i svíčková), osušte a prošpikujte ho 60 g slaniny nakrájené na špalíky. Maso poté osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu – 150 g celeru, 2 mrkve a 2 petržele – nastrouhejte nahrubo a promíchejte s lžící citronové šťávy. Do většího hrnce vložte maso, přidejte zeleninu, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy a 10 kuliček černého pepře. Hrnec zakryjte a nechte do druhého dne uležet v lednici.

Pečení a příprava omáčky

Druhý den podlijte maso 200 ml zeleninového vývaru a dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte přibližně 4–5 hodin, dokud maso není krásně měkké. Poté maso vyjměte, z omáčky vytáhněte koření, přidejte lžíci kompotovaných brusinek a rozmixujte ji tyčovým mixérem dohladka. V misce rozšlehejte 200 ml zakysané smetany a vmíchejte ji do omáčky. Vařte dalších 15 minut a podle chuti dolaďte solí a citronovou šťávou.


Domácí houskový knedlík

Na knedlíky nakrájejte 5 starších rohlíků na kostičky, opečte je na 20 g másla a nechte vychladnout. V míse smíchejte 400 g hrubé mouky, 1 vejce, 250 ml perlivé vody a lžičku soli. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí. Vmíchejte opečené rohlíky, těsto rozdělte na dva bochánky, vytvarujte šišky a vařte ve vroucí osolené vodě 25 minut. Po uvaření je propíchejte vidličkou, aby vyšla pára, a nakrájejte na plátky.

Servírování a tipy

Na talíř naservírujte plátky masa, přelijte jemnou smetanovou omáčkou a podávejte s plátky houskového knedlíku. Pro slavnostní dojem přidejte lžičku brusinek. Svíčková se hodí na sváteční oběd, rodinná setkání i na běžnou neděli, kdy chcete potěšit své blízké poctivou klasikou.

Svíčková omáčka s hovězím masem

Svíčková omáčka s hovězím masem


Svíčková omáčka s hovězím masem je královna české kuchyně, která potěší každého milovníka poctivého jídla. Jemná, smetanová omáčka se připravuje z kořenové zeleniny, která se pomalu dusí s kvalitním hovězím masem, nejčastěji zadní kližkou nebo roštěncem. Výsledná omáčka je hladká, lehce nasládlá a dokonale doplňuje šťavnaté plátky masa. Podává se tradičně s houskovým knedlíkem, citronem a brusinka


Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně


Svíčková na smetaně je ikonické české jídlo, které se vaří s láskou a trpělivostí. Základem je hovězí maso, nejčastěji zadní, dušené s kořenovou zeleninou, kořením a vývarem do měkka. Poté se zelenina rozmixuje a zjemní smetanou, čímž vznikne hladká, nasládlá a bohatá omáčka. Tradičně se podává s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a lžičkou brusinek.


Falešná svíčková v pomalém hrnci

Falešná svíčková v pomalém hrnci


Falešná svíčková v pomalém hrnci je skvělá alternativa klasiky s minimem práce a maximem chuti. Místo pravé svíčkové se používá dostupnější hovězí přední nebo krkovice, které se pomalu dusí s kořenovou zeleninou, cibulí, kořením a vývarem. Díky pomalému vaření je maso dokonale měkké a omáčka získá bohatou, sladkokyselou chuť, kterou na závěr zjemní smetana. Podává se s houskovým knedlíkem, citrone


Svíčková omáčka

Svíčková omáčka


Svíčková omáčka je jemná, krémová omáčka z kořenové zeleniny, která je základem pro jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Připravuje se z mrkve, petržele, celeru, cibule, koření a vývaru, a nakonec se zjemňuje smetanou. Její chuť je dokonale vyvážená – sladkokyselá, voňavá a plná domácí pohody. Nejčastěji doprovází plátky hovězího masa a houskový knedlík, spolu s brusinkami a plátkem citronu.


Svíčková s houskovým knedlíkem

Svíčková s houskovým knedlíkem


Svíčková s houskovým knedlíkem je srdce české kuchyně a nedělní oběd, na který se těší celá rodina. Jemná, smetanová omáčka z kořenové zeleniny krásně ladí s měkkým hovězím masem, které se dusí do dokonalé křehkosti. Houskový knedlík nasákne omáčku a spojí všechny chutě v jeden harmonický celek. Nechybí ani klasická ozdoba – plátek citronu a lžička brusinek pro lehký kontrast.


Hovězí falešná svíčková recept

Hovězí falešná svíčková recept


Hovězí falešná svíčková je skvělou variantou klasické svíčkové, připravenou z dostupnějšího hovězího masa, například z plece nebo krku. Maso se nejprve osolí, opepří a zprudka opeče, poté se dusí spolu s cibulí a kořenovou zeleninou – mrkví, petrželí a celerem – dochucenou bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Po změknutí se zelenina rozmixuje, přidá se smetana a dochutí se cukrem a octem, aby


Minutka ze svíčkové

Minutka ze svíčkové


Minutka ze svíčkové je rychlý a přitom luxusní pokrm připravený z pravé hovězí svíčkové, která je známá svou křehkostí a jemnou chutí. Maso se krájí na silnější plátky nebo medailonky, které se jen krátce opečou z obou stran, aby zůstaly šťavnaté a růžové uvnitř. Nejčastěji se podává s pepřovou omáčkou, bylinkovým máslem nebo jen se solí a čerstvě mletým pepřem. Skvěle chutná s opečenými bramboram


Tagliatelle s panenskou svíčkovou

Tagliatelle s panenskou svíčkovou


Tagliatelle s panenskou svíčkovou jsou elegantní a chutné jídlo, které spojuje jemnost vepřového masa s italskými těstovinami. Panenská svíčková se nakrájí na medailonky nebo nudličky, rychle se opeče a dochutí česnekem, bylinkami a třeba i kapkou bílého vína. Vše se spojí s tagliatelle a krémovou omáčkou ze smetany nebo parmazánu. Výsledkem je lehké, přitom syté jídlo, ideální na slavnostní večeř


Svíčkové plátky v rokfórové omáčce

Svíčkové plátky v rokfórové omáčce


Svíčkové plátky v rokfórové omáčce jsou delikatesou pro milovníky výrazných chutí a kvalitního masa. Jemné plátky hovězí nebo vepřové svíčkové se rychle opečou a podávají se přelité krémovou omáčkou z rokfóru, smetany a bílého vína. Slanost a síla modrého sýra krásně doplňuje křehkost masa a tvoří harmonický chuťový zážitek. Nejlépe chutná s těstovinami, opečenými bramborami nebo čerstvou bagetou.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Tradiční svíčková na smetaně s domácím houskovým knedlíkem, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×