Tradiční česká houbová omáčka kterou zvládne opravdu každý

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Houbová omáčka patří mezi stálice české kuchyně a právem si drží místo mezi oblíbenými recepty. Její jemná chuť, vůně lesních hub a krémová konzistence potěší každého milovníka tradičního vaření. Pokud máte čerstvé houby, máslo a trochu smetany, máte téměř hotovo. Ať už ji podáváte s houskovým knedlíkem, pečivem nebo třeba vařeným masem, tahle omáčka se nikdy neomrzí.

Začněte cibulovým základem

Na začátku si připravte širší kastrol, ve kterém rozpustíte dvě lžíce másla. Jakmile se rozpustí, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Cibule vytvoří základ omáčky a dodá jí jemně sladkou chuť.

Houby opečte zprudka

Do cibulového základu přidejte 250 g čerstvých hub, ideálně hřibovitých, které jste předem dobře očistili, omyli, osušili a nakrájeli na plátky. Houby je potřeba osmahnout zprudka, aby pustily vodu a získaly lepší chuť. Osolte je a přidejte půl lžičky drceného kmínu, který zvýrazní vůni.


Smetana a jíška dodají krémovou konzistenci

Po asi deseti minutách opékání přilijte smetanu na vaření a přiveďte k varu. Omáčku nechte mírně probublávat, aby se chutě spojily. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustěte ji jíškou, kterou si připravíte ze dvou lžic másla a dvou lžic hladké mouky. Vše dobře promíchejte, aby omáčka byla hladká.

Dochucení a servírování

Na závěr dochutíte pepřem podle chuti a můžete podávat. Nejlépe chutná s houskovým knedlíkem, ale dobře se hodí i k vařeným bramborám nebo čerstvému pečivu. Tato vegetariánská omáčka je ideální volbou na rychlý oběd i víkendový oběd s rodinou.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Tradiční česká houbová omáčka kterou zvládne opravdu každý, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×