Top banánové recepty pro celý den
Za minulého režimu byly banány luxusním zbožím, na které se stály fronty. Dnes už je toto exotické sladké ovoce běžně k dostání. Není žádným tajemstvím, že banány jsou velmi zdravé, proto by neměly chybět na jídelníčku. Zahnuté žluté ovoce výtečně chutná syrové. Hodí se však i k přípravě hlavních chodů nebo moučníků.
Banány původně pocházejí z Asie, dnes se pěstují především v částech jižní a střední Ameriky a v Africe. K dostání jsou v různých tvarech, velikostech a barvách, i když u nás je známá především jejich žlutá varianta. Ovoce obsahuje vysoký podíl cukru, proto je cenným zdrojem energie například pro sportovce. Dužina výživných banánů skrývá také nemalé množství vitamínů a minerálních látek. Díky nemalému obsahu draslíku a hořčíku se ovoce doporučuje i lidem trpícím duševními poruchami. Banány mají pozitivní vliv také na lidské srdce i trávení.
Top recepty s banány:
Snídaňové tipy
Ranní pokrm s banánem organismus dobře nastartuje pro celodenní maraton. Cukry dodají tělu energii a sladkost banánů navodí příjemné pocity. Ovoce se dá přidat do snídaňové misky s müssli nebo z něj připravit tzv. mugcake.
Banán stačí rozmačkat, smíchat s ovesnými vločkami, trochou tvarohu, vajíčkem a směs dát do hrnečku. V mikrovlnné troubě stačí za dvě a půl minuty a hotová je skvělá snídaně, která zasytí a tvarem bude připomínat muffin.
Banán jako hlavní chod
Nejen jako snídaně či svačina, banány se dají servírovat i jako hlavní chod. Ovoce chutná velmi dobře v kombinaci se sušenou šunkou. Vyloupaný banán stačí šunkou omotat, vložit do zapékací nádoby vymazané olejem, banán přiklopit plátkem sýru a zapéct při teplotě 180°C 15 – 20 minut. Pokrm skvěle chutná v kombinaci s čerstvou bagetou nebo salátem.
Banány můžeme přidat také do oblíbené jídla, jakým je kari. K přípravě pokrmu budeme potřebovat kuřecí prsa, banány, trochu čerstvého zázvoru, kari koření, cibuli, citronovou šťávu, kokosové mléko, mrkev a rýži.
Na pánvi osmažíme nejprve maso, které poté odložíme stranou. Ve výpeku podusíme cibuli, nakrájenou mrkev, zázvor. Směs poprášíme kořením, osolíme ji a zalijeme kokosovým mlékem. Po pár minutách kari dochutíme šťávou z citronu a přidáme do něj nakrájené banány a maso. Podáváme s vařenou rýží.
Sladidlo do dezertů
Díky vyššímu obsahu ovocného cukru poslouží banány jako skvělá náhražka rafinovaného sladidla v dezertech a moučnících. Kromě velmi oblíbeného banánového chlebíčku lze ovoce přidat také do výživných vločkových sušenek. Ty mohou být cenným zdrojem energie pro školáky, sportovce i pracující.
K výrobě sušenek vám postačí pouze 100 g jemných ovesných vloček a dva banány. Ovoce rozmačkáme, smícháme s vločkami a z hmoty tvarujeme placičky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky pečeme v troubě při 175°C přibližně 20 minut.

Banánový chléb
Oblíbený snack ze zámoří, to je tzv. banana bread. Vláčný sladký chlebík chutná jako snídani i svačina.

Banánový koktejl
Jak dostat ráno do těla rychle energii a ještě si pochutnat? Odpovědí je banánový koktejl.

Čokoládový pudink s banánem
Pudink patří mezi oblíbenou svačinu a často se zdobí ovocem. Například sladkými kolečky banánů.