Top 6 koření pro zdraví a pohodu v sychravé zimě…
K mnoha oblíbeným činnostem v chladném a sychravém počasí patří zejména popíjení dýňového latte, strouhání zázvoru do chutného vývaru a mlsání dalších lahodných kořeněných jídel. Koření však není jen potěšení pro vaše chuťové buňky, má totiž i blahodárné účinky na zdraví, které vám odkryjeme v tomto článku.
1./ Zázvor
Zázvor je nejen chutný a hřejivý, ale může vám také pomoci stabilizovat hladinu cholesterolu. Zázvor je také znám jako lék na žaludeční a střevní potíže. Mnohdy jsou tyto problémy následkem vnitřního zánětu. Pokud tedy máte podrážděný jícen, zázvor vám může pomoci zklidnit krk.
2./ Skořice
Skořice může pomoci vyrovnat prudký nárůst hladiny cukru v krvi a celkově je velmi zdraví prospěšná. Skořice je bohatým rostlinným zdrojem polyfenolických látek neboli zdraví prospěšných mikroživin, které se po staletí používají v čínské medicíně a u nichž bylo prokázáno, že pozitivně ovlivňují hladinu glukózy v krvi a signalizaci inzulínu. Zásluhu na tom má schopnost skořice zvyšovat inzulínové receptory, které přivádějí cukr do buněk pro získání energie. Jinými slovy skořice snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá vám cítit se stabilněji.
3./ Kardamon
Kardamom, kterému se v Indii říká "král koření", je velmi aromatické koření, které se vyrábí ve dvou variantách - hnědé a zelené. Zelený kardamom se obvykle v zimě přidává do sladkých jídel např. koláčů a do slaných jídel jako je kari. Doporučuje se používat celé kardamonové lusky oproti mletému koření, protože mleté koření ztrácí hodně na své typické chuti. Kardamom hraje velmi příznivou roli při podpoře našeho metabolismu a snižuje vlivy oxidačního stresu.
4./ Kurkuma
Kurkuma, která se s oblibou používá v jihoasijské kuchyni se po staletí používá jako léčivá bylina, která může podporovat uzdravení z řady nemocí. Jedná se o velmi silný antioxidant, který v těle neutralizuje volné radikály. Kurkuma Je také obzvláště užitečná při udržování mozku v chodu. Účinky tohoto zázračného koření jsou zcela zřejmé na indickém venkově, kde Alzheimerovou chorobou trpí méně než jedno procento seniorů ve věku 65 let a více. Díky kurkumě se bude vaše mysl a tělo cítit lépe, protože pravděpodobně se zvýší produkce hladiny serotoninu v mozku.
5./ Rozmarýn
Je voňavý a jeho vůně sama o sobě může stimulovat mozek a zlepšovat vaší bdělost. Z této lahodné bylinky můžete mít dlouhodobý prospěch, protože kyselina karnosová obsažená v rozmarýnu může zlepšovat vaše kognitivní funkce. Rozmarýn by se dal dokonce nazvat jakýmsi kořením nesmrtelnosti, protože populace, které ho konzumují nejvíce, se také dožívají nejdelšího věku. Příliš mnoho rozmarýnu však může způsobit průjem nebo bolesti hlavy a je lepší se mu vyhnout v těhotenství.
6./ Muškátový oříšek
Pokud se cítíte smutní, nastrouhejte si třeba do ovesné kaše trochu muškátového oříšku. Muškátový oříšek může zlepšit vaši náladu a tělesné kognitivní funkce. Takže až si příště budete chtít zvednout náladu - například ze stresu v praci - nyní víte co dělat. Dobré je to však s muškátovým oříškem nepřehnat, protože pak může být i jedovatý.

Skořicoví šneci
K šálku voňavé kávy jsou skořicoví šneci lahůdka, který vám vykouzlí úsměv na rtech.

Rebarborový koláč se zázvorem
Jemně nakyslý koláč z rebarbory a zázvoru, který je symbolem zimních měsíců.