Top 5 receptů se zeleninou
Omezit maso?
Pokud patříte do té skupiny lidí, která zelenině moc nedá, máme tady pro vás pár rad a tipů. To, že bychom měli jíst zeleninu a ovoce na nás útočí ze všech stran, ale sakra proč? Vždyť maso je také zdravé a brambory jsou také zelenina a to mi k životu stačí! Ano stačí, pokud se spokojíte s krátkým životem, zakončeným zdravotními problémy. Maso je sice zdravé, ale nejlépe z vlastního chovu, farem či malochovů. Zvířata chovaná ve velkém na tom dost často nebývají zdravotně dobře a jsou krmena hormony, tukem a těmi nejlevnějšími granulemi, aby rychle přibývala na váze. Takové maso pro nás rozhodně není zdravé a už vůbec ne pro děti. A to už vůbec nemluvíme o tom, jak je pumpováno vodou, než se dostane na pult, aby se zvýšila jeho hmotnost. Pokud maso, tak si zjistit jeho původ, kvalitu a konzumovat ho s mírou. Dvakrát týdně bohatě stačí. U dětí jsou porce masa závislé na jejich věku. Pokud mluvíme o mase, myslíme tím libové ne uzenářské výrobky. Ty bychom do jídelníčku měli zařadit cca jednou měsíčně.
Přidat zeleninu...
Někdo sní zeleniny „kila“, pro někoho je to problém. Zelenina mu prostě nechutná. Ale možná je to tím, že nebyla vhodně připravená. Zelenina se dá připravovat mnoha způsoby a kombinovat s masem tak, že si přijdou na své i masožrouti. Například plněné kapie masovou směsí, cuketové rolky, zapečený lilek s masem nebo pečivo se špenátem, to by snad mohlo zachutnat? Většina zelené zeleniny obsahuje kyselinu listovou, která působí preventivně proti rakovině a napomáhá správnému fungování našeho mozku. Papriky jsou plné vitaminu C, ale i minerálních látek. Vyzkoušet také můžete opečený lilek, brambory, řepu a česnek na pekáčku. Výborný je také slaný koláč s brokolicí, který možná ocení i zarytý masožravec. Samozřejmě, vhodné jsou zeleninové saláty, jelikož čerstvá zelenina je nejzdravější volba. Vařením, pečením či dušením přicházíme o velkou část vitamínu a minerálních látek. Pozor! U zeleniny se také vyplatí vybírat a raději si připlatit. Nejlepší volba je BIO kvalita, ve větších obchodech se často prodává zahraniční zelenina, která je příliš ošetřována hnojivy a sklízí se nezralá, načež dozrává po cestě k nám. Nejlepší je česká sezónní zelenina od farmáře. Nebojte se toho a experimentujte!

Pečené plněné papriky
Vynikající zapečené kapie plněné mletým masem můžete s klidem naservírovat návštěvě.

Polévka z mungo fazolí
Zeleninové polévky jsou chutné a zdravé. Už jste vyzkoušeli tuto z mungo fazolek? Stojí za to.

Cuketové rolky se sýrem a rajčaty.
Hledáte tip na lehkou večeři? Máme tady pro vás jedinečné cuketové rolky, na kterých si pochutnáte.

Čočkový salát s těstovinami
Těstovinový salát nemusí být vždy s čerstvou zeleninou, my zde pro vás máme s čočkou. Kombinace je to skvělá!