Top 5 receptů na poslední grilování
Poslední grilovačka?
Prázdniny již skončily a všichni nastoupili do práce a děti do školky či školy. Naštěstí poměrně teplé počasí přetrvává a tak přeje poslední zahradní párty a grilovačce. Možná ji někteří z vás už stihli a zazimovali gril, ale ti, kdo to ještě „nezabalili“, ti mohou vyzkoušet naše recepty.
Jak si udělat luxusní grilovačku?
Co si budeme vykládat, základem je kvalitní gril. Buď máme klasické na dřevěné uhlí nebo plynové/elektrické či keramický kámen. V podstatě, jídlo bude dobré ze všech druhů grilů, pokud si ho dobře připravíme, avšak bude mít jiné vlastnosti. Například na keramickém kameni maso spíše smažíme, nežli grilujeme. Je tedy více šťavnaté, ale i zdravější, něžli z klasického grilu na dřevěné uhlí. Zde platí, že při grilování na uhlí dostaneme do těla nejvíce škodlivých, karcinogenních látek. Je to díky odkapávání šťávy na uhlí, která se spaluje a kouř jde zpět na maso. Samozřejmě také opálené kousky masa už také nejsou pro naše zdraví vhodné. Proto je lepší gril elektrický či plynový, kdy tuk a šťáva z masa kape do vody. Bohužel však chybí klasická chuť z kouře.
Důležitá je dobrá marináda
Jestli si chcete pochutnat na výborném mase, musíte začít s marinádou. Důležité je si připravit luxusní marinádu a maso do ní aspoň na několik hodin nebo nejlépe na jeden den naložit. Vynikající je pikantní olejová marináda, díky které se pak maso skvěle opéká. Za vyzkoušení stojí také jogurtová marináda, díky které je pak maso vláčné, šťavnaté a na povrchu má křupavou krustičku. Jako přílohu si dopřejte salát a čerstvé celozrnné pečivo. Chutný pokrm by se měl doplnit kvalitním vínem či nějakou skvělou domácí limonádou. Stačí vymačkat do vody několik citrónů, třtinový cukr, přidat mátu a šťáva je na světě.