Top 5 potraviny s vysokým obsahem vápníku…
Vápník je pro náš organismus velmi důležitý, podílí se na mnoha důležitých funkcí a patří mezi nejvíce zastoupené minerály v našem těle. Pokud chcete mít zdravé kosti a zuby inspirujte se výběrem top 5 potravin s vysokým obsahem vápníků.
Mák
Přestože si většina lidí myslí, že nejlepším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, to je omyl. Potraviny s nejvyšším obsahem vápníku je totiž mák, který ho má až 12x více než mléko a mléčné výrobky. Proto doporučujeme tedy pravidelně konzumovat mák těhotným ženám a lidem trpících osteoporózou. Již 100 g mletého máku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku, přibližně 1 200 až 1 400 mg. Při nákupu máku doporučujeme hledět na kvalitu a raději se vyhněte máku pocházejícímu z Číny, protože může obsahovat mnoho toxických látek, což může být kontraproduktivní. Kvalitní mák nejlépe koupíte v potravinách se zdravou výživou.
Luštěniny
Například fazole a čočka obsahují mnoho vlákniny, bílkovin a stopových prvků. V některých druzích těchto luštěnin také najdete obrovské množství vápníku. Nejvíce vápníku najdete konkrétně ve fazolích Prskavec ledencový - ve 128 g Prskavce ledencového najdeme 244 mg vápníku, což odpovídá 24% denní doporučené dávky. Také bílé fazole jsou bohatým zdrojem vápníku a 128 g těchto fazolí obsahuje 13% denní doporučené dávky. Ostatní druhy fazolí a luštěnin potom obsahují v průměru 4-6% denní doporučené dávky vápníku na 128 g.
Fazole by se měly konzumovat minimálně 3x týdně a patří mezi nejzdravější potraviny rostlinného původu. Fazole navíc snižují hladinu cholesterolu a riziko diabetu.
Tofu
Sojové produkty obsahují také mnoho vápníku, například tofu, které se vyrábí srážením sojového mléka. Jedná se o univerzální potravinu, která je bohatým zdrojem vápníku. Velmi si ji oblíbili například vegetariáni a vegani, kteří tofu konzumují místo masa. Například 200 ml tofu obsahuje od 500-1 700 mg vápníku, což je více než doporučená denní dávka. Zvýšená konzumace tofu se proto doporučuje zejména pokud trpíte osteoporózou.
Ryby
Konzumujte pravidelně ryby pro zdravé kosti, protože právě ryby jsou bohatým zdrojem vápníku a vitamin D. Nejvíce těchto hodnot najdete například v sardinkách, které obsahují 360 mg vápníku a 200 IU na 100 g. Vysoké hodnoty vápníku obsahuje také losos či tuňák. Ryby jsou pro naše tělo velmi zdravé, protože obsahují navíc omega 3 mastné kyseliny a jsou prospěšné nejen pro stav kostí, ale také srdce.
Ořechy, semínka a sušené ovoce
Mlsat se dá také zdravě a to například oříšky, semínka a sušené ovoce. Tyto potraviny jsou velmi rychlým zdrojem energie a navíc obsahují vydatné množství vápníku. Nejvíce vápníku obsahují lískové ořechy se 300 mg vápníku na 100 g a následně vlašské ořechy, mandle a para ořechy. Ze semínek jsou z hlediska vápníku nejcennější sezamová semínka s obsahem až 670 mg vápníku na 100 g.
Banánové smoothie s medem a lískovými oríšky
Zdravá a vydatná snídaně, kterou máte hotovu během několika minut.